Sorozatos letartóztatások Törökországban az államfő megsértéséért

114895_torok_tuntetes_1Kockázatossá vált az utóbbi időben Törökországban az iszlamista gyökerű konzervatív államfő, Recep Tayyip Erdogan elleni bírálat: néhány napon belül négy embert tartóztattak le emiatt becsületsértés vagy rágalmazás vádjával – jelentette kedden a török sajtó.

E letartóztatások kiváltó oka az a tüntetéssorozat volt, amelyeket pénteken tartottak több városban az állami iskolákban bevezetett kötelező vallásoktatás miatt.

A leginkább ismertté vált letartóztatott a 25 éves Onur Kilic, aki az Izmir városban tartott tüntetés szervezője volt. Azért vitték el a rendőrök, mert azt kiabálta: „Tolvaj, gyilkos Erdogan!” – jelentette a Dogan török sajtóügynökség. „Nem sértettem meg senkit, csak kimondtam az igazságot” – védekezett Kilic.

Ugyanezért tartóztattak le egy másik tüntetőt is az izmiri demonstráción, és az államfőt sértő állítólagos jelmondatokat hangoztatott egy-egy személy az Isztambultól keletre lévő Gebzében, illetve a nyugati Manisa kormányzóságban. Mindegyikükre négy évig terjedő, letöltendő börtönbüntetést szabhatnak ki.

A sajtóhírek tele vannak hasonló esetekkel: vannak, akiket őrizetbe vesznek, majd szabadon engednek, de vannak, akiket bíróság elé állítanak Erdogan megsértése vádjával – írta az AFP francia hírügynökség.

Kilic ügyében az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet felszólította a török kormányt, hogy ne büntesse az államfő megsértését, mert az AI szerint ez sérti a szólás szabadságát.

A kötelező vallásoktatás miatt alavita (alevi) muzulmán társaságok és egy pedagógus szakszervezet tüntetett pénteken. A síita eredetű alaviták különösen azt helytelenítik, hogy a vallásoktatás az iszlám szunnita ágát részesíti előnyben (az ország lakosságának többsége szunnita).

Tavaly szeptemberben a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) kimondta, hogy a Törökországban bevezetett kötelező vallásoktatás sérti a szülők vallásszabadsághoz való jogát, és felszólította a török hatóságokat az oktatási rendszer sürgős reformjára.

Ahmet Davutoglu török miniszterelnök elítélte az EJEB döntését, és úgy vélte, a vallási tanórák a dzsihadista csoportok szélsőséges nézeteinek továbbterjedését akadályozzák meg.

2015-02-21
galamus.hu