Ki volt a Szulejmán Bali bégje igazából?

Az egyik legvonzóbb karaktere a Szulejmán sorozatnak Bali bég, és bár létező történelmi figuráról van szó, azért nem ártott a karakternek némi finomítás.

Bali bég a Szulejmánban jóképű, erős, határozott, nagyszerű katona, és persze hősszerelmes. Kár lenne azonban mindezt történelemkönyvekben vagy feljegyzésekben keresni, mert ellentétben Szulejmán és Hürrem szerelmével, Bali bég karakterét alaposan ki kellett színezni ahhoz, hogy szerelmi élete ilyen romantikus legyen.

A nők nem harcost akarnak

Amikor Törökországban a Szulejmán produkció kritikusai azért szapulták a sorozat készítőit, mert szerintük a történelmi hűség a forgatókönyvíróknak nem jelent semmit, akkor egyik példának Bali bég figuráját hozták fel. “Értsék meg, ez egy történelmi ihletésű sorozat, ahol a szórakoztatás a cél” – magyarázta a sorozat egyik készítője az egyik török magazinnak. Azt is hozzátette, hogy a női nézőknek akartak kedvezni Bali bég karakterével, de hiába volt a férfi kiváló hadvezér, a nők nem egyszerűen egy harcost akarnak látni, kellenek az érzelmek is.

Az Egri csillagokban is szerepel

Márpedig ebben a tekintetben szükség volt a forgatókönyvírók fantáziájára. A valóságban Malkoçoğlu Bali bég felmenői is mind kiváló harcosok, katonák voltak. Bátorságukról és kegyetlenségükről voltak híresek, és ezek a tulajdonságok azok, amelyek Bali béget is naggyá tették. Egykor, 1526-ban a mohácsi csatánál fontos szerepe volt, feldúlta a vidéket, hogy egészen Budáig fosztogasson és gyilkoljon. Olyan hírnévre tett szert, melynek “köszönhetően” később az Egri csillagokban is feltűnik mint török hadvezér, Veli bég néven.

Nőket nem hódított

Folytatás

Forrás: www.nlcafe.hu


hun_1ado

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here