Rohamrendőrök verték szét a nőnapi tüntetést Isztambulban

Kép forrása: commons.wikimedia.org

A török rohamrendőrök összecsaptak a nemzetközi nőnap megünneplésére összegyűlt nőkkel kedden Isztambulban, és könnygázzal oszlatták fel a több ezer fős tömeget a városközpontban, írja a Reuters.

Az isztambuli hatóságok hétfőn közölték, hogy nem engedélyezik a felvonulásokat, tüntetéseket a város központi Taksim tere környékén. Az erős rendőri jelenlét mellett gyülekező tiltakozók fütyültek, fáklyákat gyújtottak, és azt skandálták, hogy „nem félünk, nem hajtunk fejet”.

„Láthatják az ország állapotát és mindazt, amivel a nőknek nap mint nap szembe kell nézniük. Mindennap félelemben járok az utcán. Azért jöttem ide, hogy félelem nélkül sétálhassak” – mondta az egyik tüntető.

Néhányan megpróbáltak átjutni a rendőrségi kordonon, amellyel a tüntetés eredeti helyszínét elzárta a rendőrség, ezután a rohamrendőrök könnygázt vetettek be, hogy visszaszorítsák a tüntetőket.

A korábbi években hasonló jelenetek játszódtak le, a török hatóságok betiltották a tüntetéseket, a rendőrség pedig keményen fellépett azokkal szemben, akik mégis megjelentek.

Forrás: telex.hu