Orbán Viktor valamit észrevett, Európa pedig lesheti a döntését

Kép forrása: youtube

A magyar–török kapcsolatok éppen a virágkorukat élik, fura lenne, ha egy közép-európai ország nem törekedne jó kapcsolatokra a közelében lévő középhatalommal – mondta az Index megkeresésre Egeresi Zoltán. A Magyar Külügyi Intézet külső szakértőjét azzal kapcsolatban kérdeztük, hogy a kormány egyértelművé tette, komolyan számol Törökországgal. A Recep Tayyip Erdogan által vezetett ország stratégiai szerepe az orosz–ukrán háború következtében jelentősen felértékelődött.

Az orosz–ukrán háború okozta geopolitikai blokkosodásban Törökország szerepe felértékelődött, a nyugati szövetségi rendszer része, mivel 1952 óta NATO-tag, és a biztonsági szervezet második legnagyobb szárazföldi haderejével rendelkezik, ugyanakkor az utóbbi években sikerült pragmatikus együttműködést kialakítania Moszkvával is – mondta az Index megkeresésére Egeresi Zoltán.

A Magyar Külügyi Intézet külső szakértője azzal kapcsolatban nyilatkozott lapunknak, hogy Törökország, bár problémás kapcsolatokat ápol a szövetségi rendszerének tagjaival, azon nyugati hatalmak egyike, amelynek vezetője képes leülni az orosz elnökkel tárgyalni, sőt az utóbbi bő évben eredményeket is elért. Ám más gazdasági és geopolitikai körülménynek köszönhetően a szerepe jelentősen megnövekedett.

Törökország szerepe döntő lehet

Szerepe három területen értékelődött fel az elmúlt időszakban: komoly erőt képvisel a NATO-ban, részben a szankciók következtében az európai gázszállításokból egyre nagyobb szeletet hasít ki, és jelentős hatalom felett diszponál a migráció tekintetében is. Ez a három terület nemcsak stratégiai kérdés az európai nemzetállamok asztalán, hanem egyenesen esszenciális területek.

A Magyar Külügyi Intézet szakértője emlékeztetett arra, hogy Törökország NATO-tagsága révén a szervezetre komolyan képes hatni, például a svéd csatlakozás késleltetésével. Ám Törökország elég nagy, és fontos Oroszország számára is, hogy komolyan vegye. A felértékelődés különösen Moszkva számára fontos, mivel nem csatlakozott a nyugati szankciókhoz, így még jelentősebb kereskedelmi partnerré vált, „mondhatni köldökzsinór a nyugati technológia és termékek beszerzésében” – emelte ki Egeresi Zoltán.

Törökország a gázszállításban Olaszország és a délkelet-európai államok számára fontos tényező, mivel a regionális gázelosztó szerepe miatt több tranzitvezeték a területén halad át: így a Magyarországot elérő Török Áramlaton, de a Transzanatóliai Gázvezetéken keresztül is szállítja a fosszilis tüzelőanyagot például Olaszországba.

Folytatás

Forrás: index.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here