Női kosárlabda: a Fenerbahce lett a török bajnok 2018-ban

Lezárult a bajnoki döntő párharc Törökországban. A Fenerbahce 62-53-ra legyőzte a YDÜ gárdáját a finálé negyedik meccsén. Ezzel 3-1 arányban lezárta a párharcot és 2018-ban bajnoki címet szerzett.

A viszonylag egyértelmű szombati mérkőzés után a Fenerbahce 2-1-es előnyben esélyként várta a hétfői összecsapást. A sorsdöntő ötödik találkozó kivívásért küzdő YDÜ azonban az első negyedben igyekezett magához ragadni a kezdeményezést. Egy 9-0-s sorozat végén már 17-7-es előnyben voltak. A játékrész hajrájában hosszabban állt a játék az időmérő szerkezet meghibásodása miatt, mely után a Fener kapott el egy jobb sorozatot. A negyed végére 20-15-re felzárkóztak. A második etap a hibákról szólt, mindkét csapat fáradtan mozgott és így 23-15-nél hosszú percekre befagyott az eredményjelző. A holtpontról a YDÜ mozdult el, akik 31-17-nél már 14 pontos vezetéssel gazdálkodhattak. A félidőt azonban 7-0-val zárta a Fener, így 31-24-nél teljesen nyílttá tették a folytatást.

A harmadik negyedben is a Fenerbahce maradt lendületben, két és fél perc alatt 33-31-re fordítottak. Ez összességében 16-0-s sorozat volt a részükről. Quanitra Hollingsworth duplája ugyan megtörte a YDÜ kosárcsendjét, de a folytatásban továbbra is a védekezésben keményítő Fener akarata érvényesült: 42-33-nál már 25-2-es etapot rögzíthettünk. Az utolsó 10 percnek 47-39-ről vágtak neki a csapatok. A YDÜ rendkívül pontatlanul játszott, de mindent megtett a felzárkózás érdekében. Az utolsó 5 percbe fordulva 53-49-nél 4 egységre megközelítették riválisukat. A Fener-nél ekkor azonban Giorgia Sottana lépett elő vezérre, aki az utolsó 5 percben egymaga 9 pontot szerzett. Amikor egy perccel a mérkőzés vége előtt a triplája behullott, eldőlt a mérkőzés és ezzel együtt a bajnoki cím sorsa.

A Fenerbahce Valerie Garnier érkezésével új lendületet kapott és a tavasszal mutatott teljesítménye alapján teljesen megérdemelten szerezte meg a bajnoki címet. A YDÜ fizikálisan és mentálisan is elfogyott a szezon végére.

Eredmények és statisztika

Forrás: www.wbasket.hu