Nem változtatott az alapkamaton a török jegybank

Kép forrása: www.pikrepo.com

A piaci várakozásokkal összhangban változatlan szinten hagyta Törökország központi bankja az alapkamatot. A jegybank monetáris politikai bizottsága csütörtökön tartott ülésén 19 százalékon tartotta az irányadó, egyhetes repokamatot. A testület megismételte ígéretét, miszerint az infláció felett tartja a kamatszintet – írja az MTI.

A jegybank arra számít, hogy áprilisban 17,1 százalékon tetőzött az infláció, és annak éves üteme decemberre 12,2 százalékra mérséklődik, miután a korábbi kamatemelések elkezdték hűteni a keresletet a gazdaságban. Az inflációt jórészt a török líra gyengülése pörgeti. A török nemzeti fizetőeszköz újabb 13 százalékkal gyengült a dollárhoz képest azóta, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök márciusban váratlanul menesztette Naci Agbalt, a jegybank addigi kormányzóját, és helyére egyik hívét, Sahap Kavcioglut nevezte ki. Két év leforgása alatt Kavcioglu már a negyedik jegybanki kormányzó, és az elnök által vallott unortodox gazdasági nézetek támogatója.

A török líra azonban kissé erősödött azután, hogy a jegybank csütörtökön a jelenlegi monetáris politikai irányvonal fenntartását ígérte az infláció csökkenéséig.

Folytatás

Forrás: www.napi.hu