Múzeumkártya

– amivel ingyen vagy olcsóbban juthatunk be törökországi múzeumokba, régészeti lelőhelyekre

A Müze kart (múzeumkártya) rendszer már régóta létezik Törökországban. Ennek segítségével olcsóbban juthatunk be egyes múzeumokba és régészeti helyre.

A kártyát sokáig csak török állampolgárok, az Észak-ciprusi Török Köztársaság lakói, a tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgárok és török egyetemen tanuló, érvényes személyazonosító igazolvánnyal rendelkező külföldi diákok vásárolhatták meg. Szerencsére azonban a Török Kulturális és Turisztikai Minisztérium a múzeumkártyák megvásárlását kiterjesztette minden utazóra.

A múzeumkártyák földrajzi lefedettség, ár és érvényességi idő tekintetében változnak. Az ilyen kártya megvásárlásával minden esetben jogosulttá válunk bizonyos múzeumok és régészeti helyek meglátogatására további belépődíj megvásárlása nélkül. Sőt a kártyabirtokosoknak még sorba sem kell állniuk a bejáratoknál. Törökország legjelentősebb turisztikai célpontjai, mint az Hagia Sophia Isztambulban vagy Epheszosz romjai is látogathatók ilyen kártyával. A sorban állás kihagyása a biztonsági ellenőrzésre nem vonatkozik, azon mindenkinek át kell esnie. A megvásárolt múzeumkártyával minden múzeumot és régészeti látnivalót csak egyszer lehet megtekinteni. Azt is érdemes tudni, hogy Törökországban vannak olyan magánmúzeumok, ahol a múzeumkártyák nem érvényesek (néhány kivételtől eltekintve).

A következőkben a jelenleg használható múzeumkártyákról olvasható ismertető, ezekből az is kiderül, hogy hol lehet az adott kártyát megvásárolni. A múzeumkártyák egyébként a Török Kulturális és Turisztikai Minisztérium hivatalos honlapján online is megvásárolhatók.

A honlap címe: http://www.muze.gov.tr

Isztambul múzeumkártya

Ezzel a kártyával Isztambul 13 turistalátványossága ingyenesen látogatható, valamint több magángyűjtemény kedvezménnyel tekinthető meg (Sakıp Sabancı Múzeum vagy a Rahmi M. Koç Múzeum).

A kártyatulajdonosok 10 % kedvezménnyel vásárolhatnak a múzeum kávézóiban és a múzeumi boltokban.

Az Isztambul múzeumkártya ára 1.750 TRY (kb. 23.500 Ft) és 5 napig érvényes. Érvényességének kezdete az első múzeumba (régészeti helyszínre) történő belépés időpontja.

Kártyavásárlásnál jó szem előtt tartani, hogy a legtöbb turisztikai célpont hétfőn, míg a Topkapı palota kedden tart zárva. Az Isztambul múzeumkártya az előbb említett múzeumok nagy részében megvásárolható.

Az égei-tengeri régió múzeumkártyája

Ez a kártya az Égei-tenger négy régiójában, İzmir, Aydın, Muğla és Denizli területén érvényes. A kártyával a Török Kulturális és Turisztikai Minisztérium alá tartozó régészeti helyek és múzeumok ingyenesen látogathatók: Epheszosz, Aphrodisias és Pergamon.

A kártya ára 1.700 török líra (kb. 22.900 Ft), 7 napig érvényes. A régió valamennyi nagyobb múzeumában és régészeti helyén megvásárolható.

A földközi-tengeri régió múzeumkártyája

A kártya a Földközi-tenger három régiójában – Antalya, Mersin és Adana – érvényes. Ezt a kártyát azoknak a turistáknak ajánljuk, akik szabadságukat Alanya és Side térségében töltik. A kártyával látogatható ugyanis az Alanya-erőd, Alanya, Side és Antalya régészeti múzeuma, Termessos, Aspendos és Perge ókori városok romjai, az ősi Lükia keleti része, mely Antalya tartományban található és számos régészeti hely, mint Mersinben a Kızkalesı (Lánytorony), a Mamure-erőd és a Menny- és Pokol-barlangok.

A kártya ára 1.700 török líra (kb. 22.900 Ft) és szintén 7 napig érvényes.  Megvásárolható a fent említett helyek egy részén, de akár Simenában, Patarán vagy a Karaın-barlangnál is.

Kappadókia múzeumkártya

A kártya, ahogy nevéből is látszik, a kappadókiai régióban érvényes. Többek között alábbi helyszínek látogathatóak vele: Ihlara-völgy, Göreme Szabadtári Múzeum, Fekete templom (Karanlık Kilise), Derinkuyu, Kaymaklı és Özkonak földalatti városai, Zelve szabadtéri múzeuma, Çavuşin és Nevşehir, valamint Hacıbektaş régészeti múzeuma.

A kártya ára 1.000 török líra (kb. 13.500 Ft) és 3 napig érvényes. A fent említett látnivalók egy részében lehet megvásárolni.

Törökország múzeumkártya

A Török Kulturális és Turisztikai Minisztérium legújabb kiadású kártyája a Törökország múzeumkártya, mely Törökország valamennyi múzeumában és régészeti helyén használható. Ez azt jelenti, hogy a kártya megvásárlásával közel 300 helyre juthatunk el kedvezményesen!

A kártya 2.500 török lírába kerül (kb. 33.600 Ft) és 15 napig érvényes. A főbb múzeumokban vásárolható meg.

Lukács Eszter – Türkinfo