Miért hátráltatja Magyarország és Törökország a svéd és finn NATO-csatlakozást?

Kép forrása: dw.com

Az Euronews által megkérdezett szakértők szerint Budapest Ankarához csatlakozott e kérdésben, és uniós nyomásgyakorlásra használhatja a két északi állam NATO-tagságát.

Alig három hónap alatt a 30 tagállamból 28 már ratifikálta parlamentjeiben a szerződésmódosításokat, amelyek jóváhagynák Finnország és Svédország NATO-tagságát; 24 nemzet már letétbe is helyezte az erről szóló papírokat Washingtonban.

Magyarország és Törökország azonban mindeddig napirendre se vette a kérdést a törvényhozásban.

Magyar vonakodás
Szeptemberben a finn külügyminiszter közölte: magyar kollégája, Szijjártó Péter megígérte, hogy folytatják a ratifikációt, és biztosította a finneket, hogy semmilyen kifogásuk nincs Finnország és Svédország csatlakozása ellen.

Néhány héttel korábban, augusztus végén Navracsics Tibor, Magyarország regionális fejlesztési minisztere, volt uniós biztos Helsinkibe látogatott, és ő is azt mondta a finn képviselőknek, hogy országa haladéktalanul ratifikálni fogja NATO-tagsági kérelmüket.

„Magyarország támogatja Finnország NATO-tagságát, de a ratifikációs folyamat a magyar parlamentben még folyamatban van” – jegyezte meg akkor a finn kormány sajtóközleménye.

E héten azonban a Fidesz politikusai megakadályozták egy olyan indítvány parlamenti beterjesztését, amely felgyorsította volna a NATO-csatlakozási folyamatról szóló szavazást Finnország és Svédország esetében is, ami éles kritikát váltott ki az ellenzék részéről.

A NATO főtitkára szerint hónapokon belül lezárulhat Finnország és Svédország csatlakozása
Hozzájárult Finnország és Svédország NATO-csatlakozásához a német törvényhozás
Az amerikai szenátus megszavazta Svédország és Finnország NATO-tagságát
„Ez egy érthetetlen és indokolatlan döntés” – mondta Tóth Bertalan, az indítványt beterjeszteni próbáló MSZP-s frakcióvezető. „Finnország és Svédország elkötelezett partnerei a NATO-nak, 1994 óta részt vesznek a szövetség Partnerség a Békéért programjában, és aktív szerepet játszanak a NATO által vezetett békefenntartó műveletekben” – tette hozzá.

A csatlakozási folyamat tárgyalása elvileg még a magyar parlament napirendjén szerepel. Időpontot azonban még nem tűztek ki, ami azt jelenti, hogy egyelőre a téma nincs napirenden.

Politikai árukapcsolás?

Folytatás

Forrás: www.msn.com