Mi fán terem az okuloplasztika? – portré interjú dr. Erdem Kaan Okannal

Kép forrása: dr. Erdem Okan

Már gyerekként arról álmodott, hogy orvos lesz. Egyenes, de hosszú út vezetett számára a szemészethez. Havonta 2400 kilométert repül, hogy szülővárosában is operálhasson. Dr. Erdem Kaan Okan a szemészeti szakrendelésen fogadja a betegeket Budaörsön, emellett az egynapos sebészeten szürkehályog-műtéteket, szemhéjplasztikai korrekciós beavatkozásokat és trifokális lencsebeültetéseket végez.

Hogyan választotta az orvosi hivatást, azon belül miért lett épp szemész szakorvos?
Már hétévesen mindig azt mondtam, hogy orvos akarok lenni. Nagyon sokat tanultam, jó tanuló is voltam, végül megvalósítottam az álmomat. A kézügyességemet is ki akartam használni, mindenképpen sebész akartam lenni, de a kissebészeti ágak közül – fül-orr-gégészet, nőgyógyászat, szemészet – egészen az orvosi egyetem végéig nem tudtam választani.

Az egyetemet Törökországban végezte, szakvizsgát már Magyarországon szerzett.
A véletlen műve. A szomszédunkban lakott egy magyar hölgy, ő mondta, hogy Magyarországon nagyon jó egyetemek vannak: Debrecen, Szeged, Budapest… A Semmelweis Egyetemre kerültem, az I. Számú Szemészeti Klinikán kezdtem dolgozni. Négy év után szakvizsgáztam, majd immár szemész szakorvosként dolgoztam közel másfél évtizedet a Klinikán és a Budai Irgalmasrendi Kórház szemészeti osztályán.

Remekül beszél magyarul. Jól értem, hogy annak idején nyelvtudás nélkül érkezett Magyarországra?
Angolul nagyon jól tudtam, magyarul semmit. Fél év alatt sajátítottam el a nyelvet intenzív tanulással. A török és a magyar nyelvtana egyébként kicsit hasonlít, ez segített.

Folytatás

Forrás: budaorsinaplo.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here