Másfél tonna künefe fogyott el 20 perc alatt!

A hatayi Polgármesteri Hivatal egy 78 méteres, másfél tonnás künefét készíttetett és osztott szét a lakosok között. Így ünnepelték, hogy a város immáron 78 éve Törökország része. Az édesség 20 perc alatt elfogyott.

Hatay Város Polgármesteri Hivatala az ünnepségsorozat részeként az antakyai Atatürk sugárúton egy 78 méter hosszú künefét állított ki és kínált fogyasztásra. Az édesség serbetjét a város elöljárói közösen öntötték a süteményre. Egyikük a kész édességet saját kezűleg megforgatta – a recept kívánalmai szerint -, majd megkínálta a jelenlevőket. Az érdeklődés olyan mértékű volt, hogy tolongás alakult ki, a jelenlevő gyerekeket majdnem eltiporták. A felnőttek sem várakoztak türelmesen a sorukra, hanem az osztást megkerülve kezükkel igyekeztek tépni az édességből, majd evőeszköz híján szintén kézzel ott helyben elfogyasztották a finomságot – mókás jeleneteket szolgáltatva ezzel a bámészkodóknak és a sajtó képviselőinek.

Másfél tonnányi künefe

Az immár hagyománynak számító, minden évben egy méterrel hosszabbra nyúló, idén 78 méteres édesség egy tonna ötszáz kilogrammot nyomott, 600 kg cérnametéltet, 450 kg cukrot, 300 kg sajtot és 200 kg vajat használtak fel az elkészítéséhez.

Forrás: cumhuriyet.com.tr

Kiran Katalin – Türkinfo