Már nem csak a muszlim sportolónőket zavarja, ha mutogatniuk kell a testüket

Kép forrása: www.pikrepo.com

Nagy port kavart a napokban a norvég női strandröplabda-válogatott ügye, akik nem akartak tenyérnyi bikinialsóban versenyezni, ezért helyette sortban játszottak. Ez a ruházat azonban szembemegy a Nemzetközi Strandröplabda Egyesület (IHF) előírásával, így a csapatra hétfőn 1500 eurós, azaz tagonként 150 eurós bírságot szabtak ki. Pedig a hivatalos szerveknél előre kérvényezték, hogy rövidnadrágban játszhassanak, de a válasz csak az volt: a szabálysértés bírsággal jár.

A csapat két tagja, Tonya Lurstaad és Julia Bird úgy fogalmazott: „Szerettünk volna kiállni a véleményünk mellett azzal, hogy a férfiak pólójához és shortjához hasonló uniformisra cseréljük az egyenruhánkat, és megváltoztatjuk az erre vonatkozó szabályt. Minden egyesület támogatott bennünket, kivéve az, amelyik a szabályokat alkotja. Nagyon hálásak vagyunk ezért. Nem látunk jó okot arra, hogy ez legyen az egyenruha, egyszerűen csak közölték velünk, hogy ez a szabály. Sok nő azért nem röplabdázik, mert nem magabiztos a testét illetően, ami nagyon szomorú” – fűzték hozzá a játékosok, akiket a férfi válogatott is támogatott a döntésükben.

A büntetés kiszabása után Pink, az amerikai popsztár felajánlotta a a norvégoknak, hogy kifizeti a csapatra kirótt büntetést. „Nagyon büszke vagyok a norvég női kézilabdacsapatra, amiért tiltakoztak a sportruhájukra vonatkozó szexista szabályok ellen” – írta a Twitteren az énekesnő vasárnap.

2021-ben egyébként egy, a fentiekkel ellentétes helyzet is kialakult, amikor a német strandröplabda két sztárja, Karla Borger és Julia Sude kérte ki magának, hogy Katarban a játékosok nem hordhatják a munkaruhának számító bikinit.

Teljes testet eltakaró dresszel tiltakoznak a német női tornászok

De a női sportolók öltözéke körüli indulatok a következő napokban sem csitultak. Az olimpián fellépő német tornászlányok ruhaválasztása ugyanis megint csak szembement a megszokottal: a csapat tagjai a hagyományos tornadressz helyett teljes testet takaró dresszben jelentek meg, hogy így tiltakozzanak a sportágat övező szexizmus ellen – írja a Deutsche Welle.

Folytatás

Forrás: hu.euronews.com