Magyarország számára egyedül Törökország a komoly partner

Kép forrása: www.pikrepo.com

Magyarország problémáit nem ez a térség fogja megoldani – így fogalmazott Híradónknak az ellenzék korábbi külpolitikai kabinetvezetője Orbán Viktor Türk Tanácsban való szereplésével kapcsolatban. Szent-Iványi István szerint ugyanis a csoportban egyedül Törökország számít komoly partnernek gazdasági szempontból Magyarország számára. A politikai elemző úgy látja, a keleti nyitás stratégiájához jól illeszkedik a Türk Tanácsban való részvétel, az energetikai szakértő pedig arról beszélt: az energiahordozók szállításával kapcsolatban felmerülnek bizonyos kérdőjelek. Az ATV Híradó riportja.

,,Tisztelt elnök urak, az elmúlt időszak globális fejleményei viharosak voltak…” – az európai politika súlyos kihívásokkal néz szembe Orbán Viktor szerint. A miniszterelnök a Türk Tanácsban arról beszélt: az most a kérdés, hogy mi Európa érdeke: a világgazdaság blokkosítása, vagy a globális összeköttetések fejlesztése. A blokkosítás az európai-orosz gazdasági együttműködés szálainak elvágását és a keleti gazdasági kapcsolatok korlátozását jelenti.

„A másik irányzat ebben a vitában, ahova mi magyarok is tartozunk, az erősíteni akarja az együttműködést, és az egymásra utaltságban lehetőséget lát” – fogalmazott Orbán. Ezek közül az országok közül azonban Szent-Iványi István szerint egyedül Törökország számít komoly partnernek gazdasági szempontból Magyarország számára. Szent-Iványi István, az ellenzék korábbi kabinetvezetője úgy fogalmazott Híradónknak:

„Az összes többivel nincs igazán jelentős gazdasági kapcsolat, és a távolság miatt, meg az összeköttetések hiánya miatt nem is nagyon lesz. Magyarország nagyon erőlteti, ezért kisebb-nagyobb üzletek köttetnek, de Magyarország problémáit nem ez a térség fogja megoldani.”

Folytatás

Forrás: www.atv.hu