Limonlu yoğurt tatlısı (citromos joghurtos sütemény)- Szegedi Ági

itthoni 419Hozzávalók (mércének 2,5dl-es poharat használtam):

1 pohár liszt
1 pohár búzadara
1 pohár joghurt
1 pohár étolaj
4 db tojás
1 cs sütőpor
2 citrom reszelt héja
1 ek citromlé

A sziruphoz:

4 pohár víz
4 pohár kristálycukor
1 ek citromlé

Először is elkészítjük a szirupot. A vizet a kristálycukorral felforraljuk. Addig forraljuk, míg a belemártott kanálról az utolsó csepp nehezen cseppen le. Ekkor levesszük a tűzhelyről és hozzákeverjük a citromlevet. Lehűtjük.

A tojásokat elektromos habverővel 3-4 percig verjük. Hozzáadjuk az olajat, joghurtot, citromhéjat és –levet, a grízt és a sütőporral elkevert lisztet. Egynemű tésztát verünk belőle, majd sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük és kb. 175°-ra előmelegített sütőben aranysárgára sütjük.

A sütőből kivett tésztát még a tepsiben felkockázzuk és még forrón rászedjük a lehűtött szirupot. Mindegyik kocka tetejét meghintjük reszelt citromhéjjal kevert kókuszreszelékkel, majd, amikor már felszívta a szirupot, tálaljuk.

Afiyet olsun!

2014-03-08
Szegedi Ági/Turkinfó