Látványos animáción mutatták be a török kori Budát

Kép forrása: youtube

A bécsi kapu, a mai Szentháromság tér, Luxemburgi Zsigmond palotájának romjai, a Dísz tér és a Táncsics utcai nagyzsinagóga is feltűnik abban a kisfilmben, melyben a török kori Buda elevenedik meg a szemünk előtt. A videó egy nagyobb projekt része, ugyanis szeptemberben érkezik egy 50 perces ismeretterjesztő film, ami a török kori Pest-Budát mutatja be.

Baltavári Tamással, az egyesület elnökével a Mandiner készített interjút, melyben részletesen beszélt az előző projektjeikről és a jövőbeli tervekről is.

Az új videó koncepciójáról elárulta, hogy a kisfilmmel a céljuk nemcsak egy építészettörténeti rekonstrukció, hanem a kor és a hely hangulatának a megragadása is.

Nagy hangsúlyt fektettek arra is, hogy a környezetet valósághűvé tegyék.

Ennek érdekében kisebb helyszíneket, tereket rendeztek be használati tárgyakkal, élettel töltötték meg az utcákat és a tereket. Elmondása szerint a kisfilmbe tetszés szerint válogattak a tipikus budavári helyszínekből. Feltűnik a bécsi kapu, a mai Szentháromság tér, Luxemburgi Zsigmond palotájának romjai, a Dísz tér és a Táncsics utcai nagyzsinagóga is.

Olyan apró, de beszédes történelmi részletekre is hangsúlyt helyezünk, mint a bécsi kapura aggatott őslénycsontok, vagy az egyetlen szobor, melynek a török megkegyelmezett, vagy az öszvérekből álló élő futószalag, ami a vár vízellátását biztosította – mondta Baltavári Tamás a lapnak.

A kisfilm egyébként egy nagyobb projekt része, szeptemberben érkezik egy 50 perces ismeretterjesztő film, ami a török kori Pest-Budát mutatja be.

Forrás és a bemutató videó: index.hu