2024. november 24.
Türkinfo Blog Oldal 1345

Kısır

Hozzávalók * két pohár ince bulgur (apróra tört bulgur, kapható török élelmiszerüzletekben és bioboltokban) * egy fej vöröhagyma – vagy néhány szál újhagyma * egy húsos paradicsom * két kiskanál paradicsompüré * friss petrezselyemlevél * kígyóuborka * egy kisebb fej jégsaláta * durvára morzsolt chilipaprika vagy csípős pirosarany * só * kevés őrölt bors A hozzávalók mennyisége ízlés szerint változtathatókisir

Sigara böreği („Szivarbörek”)

Hozzávalók * egy csomag háromszög alakú yufka tészta (lapos, kovásztalan tésztalap, kapható török élelmiszerboltban) * túró * petrezselyemlevél * olaj a sütéshezSigara-Böregi-906x604

„Hamsi” fekete-tengeri szardínia kerti salátával

hamsi tavaTörökországban senki sem eszik szívesen egyedül Válogasd meg barátaidat főztjük íze szerint” – ez a török közmondás jól mutatja, milyen fontos szerepe van a Boszporusz-menti országban az étkezésnek. Az evés szinte szertartásnak számít, és csaknem elképzelhetetlen, hogy valaki egyedül vagy gyorsétteremben csillapítsa az éhségét.

Török lencsés padlizsánragu (mualle)

Lassan kezdem magam úgy érezni, mint aki (a nyelvtől eltekintve), szép csendben átment török gasztroblogba. Rengeteg kipróbálásra és kigondolásra váró recept motoszkál még a fejemben, alig bírom magam elrángatni a gondolatuktól. Majd szép lassan, hogy azért legyen valami változatosság. Naná, hogy padlizsános receptek is.mualle

Karfiolos muszaka (Karnabahar musakka)

karnabahar-musakka1 fej karfiol 25 dkg darált hús (marha) 2 fej vöröshagyma 3 evőkanál vaj, vagy margarin 2 evőkanál paradicsompüré só 2 teáscsésze húsleves

Törökország ízei

Isztambul 504Egészségvédő alapanyagok Bár tájegységenként más és más ételféleségek, főzési szokások terjedtek el, az egész térségre jellemző a bőséges zöldség- és gyümölcsfogyasztás. A növények közül örök favorit a török paradicsom (padlizsán), amelyet számtalan formában, többek között darált hússal, paradicsommal és hagymával töltve fogyasztanak.

Joghurtos sárgarépa

havuc-salatasiHozzávalók: 4-5 Sárgarépa kevés olaj 2-3 evőkanál joghurt 1-2 fokhagyma

A megtisztított sárgarépát tökreszelőn lereszeljük.

Paradicsomos piláf (domatesli pilav)

Domatesli-Pilav-Tarifi2-3 db paradicsom (télen hámozott egész paradicsomkonzervből) 4 kis török teás (1 dl) pohár SOS hosszú szemű rizs kb. 7 dkg vaj 1 db húsleves kocka (az eredeti recept szerint víz helyett húslével készül) só

16,474FansLike
639FollowersFollow