Szülejmán Szultántól Jókai Mórig – Fodor Pál: Tanulmányok az oszmán-török hatalom szerkezetéről és a magyar-török érintkezésekről
Magyar Történelmi Emlékek – Értekezések
Kısır
Hozzávalók * két pohár ince bulgur (apróra tört bulgur, kapható török élelmiszerüzletekben és bioboltokban) * egy fej vöröhagyma – vagy néhány szál újhagyma * egy húsos paradicsom * két kiskanál paradicsompüré * friss petrezselyemlevél * kígyóuborka * egy kisebb fej jégsaláta * durvára morzsolt chilipaprika vagy csípős pirosarany * só * kevés őrölt bors A hozzávalók mennyisége ízlés szerint változtatható
Sigara böreği („Szivarbörek”)
„Hamsi” fekete-tengeri szardínia kerti salátával
Törökországban senki sem eszik szívesen egyedül Válogasd meg barátaidat főztjük íze szerint” – ez a török közmondás jól mutatja, milyen fontos szerepe van a Boszporusz-menti országban az étkezésnek. Az evés szinte szertartásnak számít, és csaknem elképzelhetetlen, hogy valaki egyedül vagy gyorsétteremben csillapítsa az éhségét.
Török lencsés padlizsánragu (mualle)
Lassan kezdem magam úgy érezni, mint aki (a nyelvtől eltekintve), szép csendben átment török gasztroblogba. Rengeteg kipróbálásra és kigondolásra váró recept motoszkál még a fejemben, alig bírom magam elrángatni a gondolatuktól. Majd szép lassan, hogy azért legyen valami változatosság. Naná, hogy padlizsános receptek is.
Karfiolos muszaka (Karnabahar musakka)
Törökország ízei
Egészségvédő alapanyagok Bár tájegységenként más és más ételféleségek, főzési szokások terjedtek el, az egész térségre jellemző a bőséges zöldség- és gyümölcsfogyasztás. A növények közül örök favorit a török paradicsom (padlizsán), amelyet számtalan formában, többek között darált hússal, paradicsommal és hagymával töltve fogyasztanak.