„Hamsi” fekete-tengeri szardínia kerti salátával

hamsi tavaTörökországban senki sem eszik szívesen egyedül Válogasd meg barátaidat főztjük íze szerint” – ez a török közmondás jól mutatja, milyen fontos szerepe van a Boszporusz-menti országban az étkezésnek. Az evés szinte szertartásnak számít, és csaknem elképzelhetetlen, hogy valaki egyedül vagy gyorsétteremben csillapítsa az éhségét.

A változatos földrajzi elhelyezkedésnek és a sokféle hagyomány keveredésének köszönhetően a francia és a kínai után a törököké a világ harmadik leggazdagabb konyhája. A törökök általában naponta háromszor étkeznek, az ételt ülő helyzetben fogyasztják el. A legfontosabb étkezés a vacsora, amelyen az egész család összegyűlik, hogy megbeszéljék a nap eseményeit. A szinte ünnepi hangulatú étkezéseken gyakran látnak vendégül barátokat vagy rokonokat, és ilyenkor a hangsúly az ételek igényes és bőséges tálalásán van.

A török konyha gazdagságának titka a friss zöldség és gyümölcs nagy választékában, a hús és a hal bőséges kínálatában valamint a fűszerek széles palettájában rejlik, amelyek egyedi ízt kölcsönöznek a különféle ételeknek. A török konyhát évszázadokon át sokféle hatás alakította, amelyek közül a földrajzi fekvés miatt változatos élelmiszer-alapanyagok, a saját hagyományok más kultúrákkal való keveredése valamint az uralkodók szakácsainak öröksége a legfontosabbak.

Az iszlám térség többi részéhez hasonlóan Törökország muszlim lakosságára is számos vallási étkezési előírás vonatkozik. Sertéshúst például nem esznek, ehelyett inkább a marha-, a bárány- és a szárnyas-specialitások kerülnek előtérbe. A szokások és hagyományok máig befolyással vannak a török konyhaművészetre. Feljegyzésekből kiderül, hogy a közép-ázsiai korszakban (az 1038-at megelőző években) az ország lakói elsősorban tejtermékeket, kovásztalan kenyérféléket és húst fogyasztottak. Ezen ételfajták némelyike máig fennmaradt. A szeldzsuk uralkodók idejéből (1038-1299) származnak a receptekre és a korabeli konyhára vonatkozó első beszámolók. A források elsősorban grillrácsok, nyársak és agyag főzőedények használatát említik, a zöldségeket, grillezett húsokat pedig már akkoriban is speciális fűszerekkel ízesítették.

Az oszmán birodalom terjeszkedése, s ezzel együtt a fűszerszállítási útvonalak feletti ellenőrzés különösen jelentős hatással volt a török konyhára, hiszen az utazásokról és hadjáratokról ismeretlen élelmiszerek és egzotikus fűszerek kerültek az országba. A földművesek és pásztorok egyszerű étkei mellett kialakult a szultánok konyhaművészete is: az uralkodókat és magas rangú tisztségviselőket szakácsok serege kényeztette kifinomult, új ételekkel. Minden ételfajtának (leves, zöldség, hal, kenyér stb.) megvoltak a maga specialistái. A receptek a palotákból az egész országba, sőt, még Oroszországba és Észak-Afrikába is eljutottak. Az étkezési kultúra központjának elsősorban Isztambul számított: a lüktető városi élet valamint az ismeretek átadását és a receptek tökéletesítését nagymértékben elősegítő szakácscéhek megalapítása döntő hatással volt Törökország étkezési kultúrájára.

Az alábbi recept is a török konyha sokszínűségét példázza: „Hamsi” fekete-tengeri szardínia kerti salátával Hozzávalók 4 személyre 1000 g friss szardínia (sprotni méretű) 2 fej kerti saláta 75 g közepes finomságú kukoricaliszt (vagy normál búzaliszt) Olaj (pl. kukoricaolaj) a sütéshez 1 csipet só 1 teáskanál vörös őrölt bors (a török boltokban Pul Biber néven kapható) 4 db. friss zöld tavaszi hagyma (vagy mogyoróhagyma) 1 köteg kapor 3 evőkanál olívaolaj 1 citrom Elkészítés A szardíniát felbontjuk, széthajtjuk, és két-két darabot úgy illesztünk össze, hogy csak a külső oldaluk legyen látható. Ez nem csupán étvágygerjesztő látvány, hanem így a sütésnél a belső oldal szép fehér marad, miközben a külső rész ropogós barnára sül. Az ily módon filézett halat óvatosan megforgatjuk a némi sóval és csípős vörös borssal összekevert kukoricalisztben (vagy búzalisztben), majd egy serpenyőben (pl. Wokban) 3-4 percen keresztül barnára sütjük. A kerti salátát citrommal, sóval ízesítjük és tavaszi hagymát vagy mogyoróhagymát, kaprot és olívaolajat adunk hozzá. Jó étvágyat! http://recept.paradicsom.info/

Forrás:http://recept.paradicsom.info/