A labne peynir egy semleges ízű, tejszínes krémsajt, amiből sós és édes ételeket egyaránt lehet készíteni. A Magyarországon kapható sajtok közül leginkább a mascarpone alkalmas a helyettesítésére.
0,5 l langyos tej
½ cs. friss élesztő (2,5 dkg)
½ vizespohár étolaj (a pohár 2 dl-es)
Kb. ½ vizespohár kristálycukor (kicsit kevesebb lehet)
1 tk só
2 db tojásfehérje (a sárgája a kenéshez)
1 kg finomliszt (ettől kicsit eltérhet, én kb. 95 dkg-ot használtam el, a többit a szóráshoz)
Töltelék:
Labne peynir (mascarpone) – a 25 dkg-osból az utolsó 3 db-ba nem jutott, abba darált pisztáciát és kristálycukrot tettem
Tetejére:
2 db tojássárgája
Szeletelt mandulabél
A langyos tejben elkeverjük a cukrot, majd felfuttatjuk benne az élesztőt. Ezután egy nagyobb tálba öntjük, hozzákeverjük az olajat, sót és a szétválasztott tojások fehérjét. Miután kézzel összekevertük, apránként hozzáadjuk a lisztet, és ruganyos tésztát gyúrunk belőle. Ha nem veszi fel az összes lisztet, ne adjuk hozzá. Amikor a táltól és a kéztől elválik, már jó. Alaposan dagasszuk ki, tetejét liszttel meghintve és letakarva meleg helyen egy órát kelesszük.
A megkelt tésztából mandarin nagyságú darabokat tépkedünk, lisztezett tálcára rakjuk (ha a gyúródeszka meleg helyen van, azon is maradhat), majd ismét letakarva újabb fél órán át kelesztjük.
Nyújtófa segítségével a tésztalabdákat egyenként kerekre kinyújtjuk. Alsó harmadára kiskanálnyi krémsajtot teszünk, ráhajtjuk a tésztát, a fennmaradó részt merőlegesen bevagdaljuk (lásd a fotón), végül kifli formájúra feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk a kifliket, majd sütés előtt hagyjuk még fél órán át kelni.
A kiflik tetejét a kikevert tojássárgájával közvetlen a sütés előtt megkenjük, meghintjük a szeletelt mandulabéllel, majd a 225°-ra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.
Afiyet olsun!
Szegedi Ági / Türkinfo