1 kg báránynyak (a bárány egyéb, nem túl száraz, szeletelhető részeivel helyettesíthető)
2 db babérlevél
1 ek paradicsompüré (domates salçası)
1 csészényi aprított mogyoróhagyma (salott)
Só, bors (szemes)
Olívaolaj
Víz
Köret:
2 vizes pohár kuszkusz
2 ek vaj
1 ek paradicsompüré (domates salçası)
Só
Víz
Elkészítés:
Egy szélesebb serpenyőbe olívaolajat öntünk. A báránynyak szeleteket rátesszük, mindkét oldalát megsütjük. Hozzáadjuk a babérlevelet és a szemes borsot. A húst átrakjuk egy olyan edénybe, amit sütőbe betehetünk. A serpenyőbe, a megmaradt olajra, rádobjuk a felaprított hagymát és beletesszük a paradicsompürét, kissé kevergetve megpároljuk. Meleg vízzel mártás sűrűségűre hígítjuk. A felforralt mártást ráöntjük a hús tetejére, majd lefedve 10-15 percig a tűzhelyen pároljuk. 180°-ra előmelegített sütőben megsütjük.
Egy lábasba tesszük a vajat és a kuszkuszt, kicsit megpirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsompürét, amivel folytatjuk a pirítást. Beletesszük a sót, majd felöntjük forró vízzel. Tetejét lefedve elzárjuk alatta a tűzhelyet. Pár perc múlva – amint a kuszkusz magába szívja a vizet – a húst a kuszkusz tetejére szedve tálalhatjuk.
Afiyet olsun!
Forrás: oktayusta.com
Fordította: Szegedi Ági / Türkinfo