Különleges szobrok gyümölcsökből és zöldségekből

A Diyarbakırban élő szakács, Zübeyir Altı különböző gyümölcsökből és zöldségekből (pl.: görögdinnye vagy tök) egy speciális kés segítségével igazi műalkotásokat készít.

A 36 éves Zübeyir Altı egy étteremben dolgozik a Törökország délkelet-anatóliai régiójában található Diyarbakırban. Hobbija a gyümölcs- és zöldségszobor-készítés. Különleges alkotásaihoz görögdinnyét, tököt, retket, sárgarépát és uborkát használ.

A zöldségekből és gyümölcsökből különböző virágmotívumokat farag ki, ezenkívül készített már hattyút, sárkányt és kakast is.

A szakács az Anadolu Ajansı török hírügynökségnek adott interjúban arról beszélt, hogy különleges szenvedélyének 15 éve hódol, s minden akkor kezdődött, amikor korábbi lakhelyéről Antalyába került és a turizmusban kezdett el dolgozni. Kezdetben mindenes volt egy szállodában, ahol egy szakáccsal találkozott, aki sütőtökből és görögdinnyéből készített dekorációt. Ekkor határozta el, hogy ő is ezzel szeretne foglalkozni.

A különleges foglalkozásnak a “konyhai dekorációs művészet” nevet adta. Ő nemcsak sütőtököt és dinnyét használ, hanem mindenféle zöldséget és gyümölcsöt is.

A legnehezebb dolgom a paradicsommal van, a legkönnyebben a sütőtök formázható. A görögdinnye azért különleges, mert háromszínű: zöld, fehér és piros. A cukkini a legjobb, abból azt készítek, amit csak akarok, nem lehet elrontani.”

Az egyszerűbb alkotások 10-15 perc alatt készülnek el, de van olyan szobor is, amihez 3-4 óra szükséges.

„Ez egy olyan munka, amelyben nem lehet hibázni, mert ha valamit elrontok, akkor kezdhetem elölről az egészet.”

Forrás: aa.com.tr

Kollár Kata – Türkinfo