Közép-anatóliai régió – Yozgat

Yozgat a közép-anatóliai régió egyik városa, mely egy bronzkori település maradványaira épült. Ankarától 160 km-re délre található az Ak-hegység völgyében.

Az első ásatások 1993-ban kezdődtek a környéken, azóta számtalan leletet találtak, amelyek azt bizonyítják, hogy a területen öt különböző civilizáció élt, és öt korszak – bronz, hellenisztikus, hettita, réz és felső-bizánci – stílusjegyei is fellehetők.

Fontos régészeti felfedezés a Kusaklu Tumulus (halomsír) megtalálása. A régészek 2008 óta tárják fel a területet, az itt talált leletek alapján azt feltételezik, hogy a hettita város, Zippalanda lehetett ezen a területen. Az ásatások során egy 2000 éves római fürdő maradványai is felszínre kerültek, ahol a feltételezések szerint sérült embereket gyógyítottak. A római, szeldzsuk, bizánci és török kor nyomai is megtalálhatók a régióban.

Yozgatot 1398-ban csatolták az Oszmán Birodalomhoz. 1911 körül az Ankara vilajetben (helytartóság) lévő szandzsák (vármegye) fontos városa volt. Mivel a vármegye nagyon termékeny termőföldekkel rendelkezett, így állattenyésztéssel foglalkoztak, szarvasmarhát, lovakat és tevéket tartottak, melyeket azután külföldre adtak el.

Yozgat az I. világháború idején hadifogolytáborként működött.

Yozgat jellegzetes étele a testi kebab (agyagedényben készült húsétel) és az arabaşı çorbası (arab leves).

A város fő látnivalói közé tartozik az 1908-ban épült Yozgat óratorony és a Çapanoğlu család által építtetett Çapanoğlu mecset. Ez a család volt Yozgat alapítója.

A Yozgat Nemzeti Park mintegy 264 hektáron terül el, az itt lévő fenyőfák 500 évesek.

A Sivast Ankarával összekötő főút Yozgaton halad keresztül, de a vasútvonal délnyugatról megkerüli a várost. Yozgat a helyi piaca és közigazgatási központi szerepe miatt jelentős. Moher-, gyapjú-, gabona-, gumi- és ólomipara jelentős.

A városnak profi labdarúgó csapata is van, a Yimpaş Yozgatspor.

Forrás: Wikipédia

Kollár Kata – Türkinfo