Köz patlıcanlı tavuk kebabı (Csirkés kebab sült padlizsánnal) – Szegedi Ági

Hozzávalók:

500 g csirkemell-filé
3 db padlizsán v. 1 ü. sült padlizsán
2 ek. étolaj
1 nagy fej vöröshagyma
3 g. fokhagyma
1 db paradicsom
1 db paprika
1 ek. sűrített paradicsom (domates salçası)
őrölt pirospaprika, őrölt római kömény, kakukkfű
só, bors
150 g reszelt sajt (ízlés szerint)

Amennyiben nem üveges (konzerv) padlizsánunk van, kezdjük az ételt a padlizsán sütésével. 220° C-ra előmelegítjük a sütőt. A padlizsánokat villával megszurkáljuk, majd alufóliával bélelt tepsiben, időnként átforgatva, kissé szenesre sütjük. Félretesszük hűlni. Ha kihűlt, meghámozzuk, lesózzuk, hogy keserű levét kidobja. Leszűrjük, és egy széles pengéjű késsel finomra aprítjuk.

A csirkemellet kb. 2 cm-es kockákra vágjuk. A vöröshagymát felaprítjuk, egy lábasban étolajon megdinszteljük. Ha már üveges a hagymánk, hozzátesszük a zúzott fokhagymát is, és addig kevergetjük, míg érződni kezd az illata.

Most jöhet hozzá a csirkemell, amit kifehéredésig pirítunk. Megvárjuk, míg elpárolog a lé, amit a hús eresztett, majd meghintjük pirospaprikával. A paprikát és a paradicsomot apró kockákra vágjuk, ezután a csirkéhez keverjük. Sózzuk, fűszerezzük. Beletesszük a sült padlizsánt, alaposan összekeverjük. Ha kell, utánaízesítjük. A sűrített paradicsomot vízzel felhígítjuk, végül ráöntjük azt is. Az edényt lefedve kb. 15 percig főzzük.

A csirkés ragut tepsibe öntjük, tetejét megszórjuk reszelt sajttal, ha szeretjük, kevés szezámmaggal is. 180° C-os sütőben addig sütjük, míg a sajt ráolvad a tetejére, és kissé megpirul. Forrón, tetszőleges körettel tálaljuk.

Afiyet olsun!

Szegedi Ági / Türkinfo