Kitiltotta légteréből az EU a török Southwind Airlinest

Kép forrása: commons.wikimedia.org

Az Európai Unió megtiltotta, hogy a török Southwind Airlines berepüljön a tagországok légterébe, valamint le- és felszálljon reptereiken, a légitársaság orosz tulajdonosi háttere miatt.

A Southwind Airlines márkanéven üzemelő, Cortex Havacilik Ve Turizm Ticaret nevű, Törökországban bejegyzett vállalat körül a finn közlekedési hatóság (Traficom) kezdett vizsgálódni, miután engedélyt kért Finnország és török nyaralóhelyek közötti járatok üzemeltetésére.

Az Oroszországgal szemben a légiközlekedés területén meghozott EU-s szankciók életbe lépése után, 2022 áprilisában alapított, Antalya központú légitársaság tulajdonosi szerkezetében a finnek orosz érdekeltséget találtak, amely miatt megtagadták az engedély kiadását, és értesítették az unió hatóságait is.

Az Európai Unió március 28-án a Cortex Havacilik Ve Turizm Ticaret vállalat Southwind Airlines márkanév alatt üzemelő légitársaságának járatait azonnali hatállyal kitiltotta.

Eszerint a törökországi bejegyzésű légitársaság járatai nem léphetnek be az unió légterébe, valamint gépei nem szállhatnak le és fel a tagországok repülőterein.

Folytatás

Forrás: airportal.hu