Joe Biden fontos NATO-szövetségessel készül összerúgni a port

Kép forrása: www.pikrepo.com

Hamarosan népirtásnak nyilváníthatja az Oszmán Birodalom örmény kisebbség ellen, 1915-17 között elkövetett atrocitásait Joe Biden kormánya, amely miatt tovább romolhat a viszony Amerika és fontos NATO-szövetségese, Törökország közt.

Bár az örmények elleni oszmán atrocitások során 1,5 millió civil halt meg, a török kormány a mai napig nem ismeri el, hogy népirtás történt volna.

A New York Times forrásai szerint napokon belül sor kerülhet a Biden-kormány lépésére. Az elnök azért döntött úgy, hogy népirtásként ismeri el az atrocitásokat, mert „fontosabbak számára az emberi jogok,” mint a NATO-szövetségessel való kapcsolat esetleges romlása.

Joe Biden várhatóan most szombaton, a népirtás kezdetének 106. évfordulóján tesz majd bejelentést. Korábban egy amerikai elnök sem tett így, egyedül Ronald Reagan tett rá utalást 1981-ben, amikor nyilatkozatot egy nyilatkozatot adott ki a holokausztról.

Összesen eddig 29 ország deklarálta népirtásnak az örmények elleni szisztematikus hatósági fellépést, köztük Oroszország és Szíria is. Amerikát várhatóan más országok is követik majd.

Törökország rendelkezik a NATO második legnagyobb haderejével a katonák számát tekintve, az elmúlt években sokan romlott a viszony az Erdogan-kormány és az Egyesült Államok közt, részben a törökök Oroszországhoz való közeledése miatt, mely elhatározással úgy tűnik, végül felhagyott a török kormány.

Forrás: www.portfolio.hu