Izmirben nincs vége a természeti csapásoknak: hétfőn földrengések, kedden erős esőzés és áradás

Kép forrása: udim.koeri.boun.edu.tr

Hétfőn reggel 8: 03-kor volt az első 4,1-es erősségű födrengés, ezt gyors egymásutánban követte a többi: 8:46-kor 4,9-es, 8:47-kor 4,8-as, majd 9:00-kor 4,7-es erősségű. Pár óra múlva, 11:35-kor 5,2-es, majd délután ismét egy 4,7-es. Közöttük számtalan – Karaburun és Midilli epicentrummal – kisebb rengés is megrázta a földet.

A szakemberek ezt a jelenséget fördrengés-viharnak hívják. Felszólitották Izmir lakosságát, hogy lehetőleg költözzenek ki a nyaralóikba.

Hétfőről keddre virradó éjszaka pedig a szó valós értelmében kezdődött el a vihar folyamatos mennydörgéssel és villámlással. Rengeteg eső hullott le a városra és a környékére, immár 16 órája folyamatosan szakad.

Kép forrása: iklim.co Twitter fiók – 16 órás eső csapadéktömeg térképe

Az átlagos eső mennyisége február hónapban 102 mm szokott lenni, most az első 11 órában 128 mm hullott Izmir belvárosában, és az egyéb kerületekben is 55-111 mm.

A rengeteg csapadék reggelre egyes mélyebben fekvő területeken áradásokat okozott: víz állt az aluljárókban és az üzeletkben is. Napközben a helyzet súlyosbodott, mostanra a főutakon is magas vízszint alakult ki, és az autók nem tudnak közlekedni. Reggel 7:30 óta az Aliağa-Cumaovası között közlekedő helyi érdekű vasút sem jár.

Kép forrása: ntv.com.tr

Izmir város önkormányzata felhívta a lakosság figyelmét, hogy csakis akkor hagyják el otthonaikat, ha feltétlenül szükséges, ugyanis sok helyen mentőalakulatoknak kell segíteni a vízben rekedteket.

Pár órája jelentette be Yavuz Selim Köşger – Izmir tartomány kormányzója -, hogy Menderes településen az áradás miatt 1 ember életét vesztette.

Erdem Éva – Türkinfo