Isztambul kulturális öröksége digitálisan is elérhetővé vált

 „Ne felejtsd el Isztambult!” – szól a kezdeményezés szlogenje, melyet az Isztambuli Şehir Egyetem munkatársai tűztek projektjük zászlajára, s amellyel Isztambul történelmét, történelmi alakjait, helyszíneit és műveit kívánják megörökíteni és megóvni.

A Török Autóklub nyilatkozata szerint a projekt 2015-ben vette kezdetét Isztambul kulturális és történelmi értékeinek népszerűsítése, örökségének megőrzése és az ehhez kapcsolódó tudásanyag hozzáférhetővé tétele érdekében.

Az online projekt keretében az Isztambuli Şehir Egyetem több mint 10.000 dokumentumot digitalizált.

A projekt első szakaszában körülbelül 1000 dokumentumot töltöttek fel a weboldalra és kötöttek össze az érintett helyszínekkel Isztambul térképén.

A felhasználók ezekhez a dokumentumokhoz mostantól számítógépükön, mobiltelefonjukon vagy táblagépükön keresztül férhetnek hozzá.

„Ez a projekt rendkívül különleges a segítségével elérhetővé vált digitális művek és források tekintetében” – mondta Peyami Çelikcan, az Isztambuli Şehir Egyetem rektora.

„Már korábban digitalizáltuk gazdag isztambuli archívumunkat, ezúttal azonban ezeket az anyagokat meg is osztottuk annak érdekében, hogy példát mutassunk a könyvtáraknak, és felkérjük őket, hogy vegyenek részt hasonló fejlesztésekben világszerte” – tette hozzá.

A „Ne felejtsd el Isztambult” projekt elérhető az unutmaistanbul.sehir.edu.tr webhelyen keresztül, valamint az iOS és Android készülékek webáruházaiban.

Forrás: Daily Sabah

Fordította: Lukács Eszter – Türkinfo