Isztambul kevésbé ismert helyei

Isztambult mindenkinek legalább egyszer látnia kell életében, de ha a leglátogatottabb helyeken kívül másra is kíváncsiak, most mutatunk néhányat, melyek még nem annyira felkapottak.

A turisták általában csak a Sultanahmet negyedig és a Nagy Bazárig jutnak el, de Isztambul még számos egyéb látnivalót is tartogat, melyek közül néhányat bemutatunk.

A Zeyrek-dzsámi és környéke

Forrás: Liszt Enstitüsü Macar Kültür Merkezi Facebook oldala

Az Hagia Sophiát mindenki ismeri, de ki tudja, melyik a második legnagyobb bizánci templom Isztambulban? Ez a Pantokrator monostor vagy más néven a Zeyrek Molla-dzsámi, mely a 12. században épült Komnénosz Eiréné vagy – ahogy a magyarok ismerik – Szent Piroska magyar királylány, később bizánci császárné kezdeményezésére.

A bizánci császár családtagjait itt temették el, később egy könyvtárral és egy kórházzal is kiegészült az épület. Egy érdekesség ezzel kapcsolatban: ebben a kórházban végezték el a Bizánci Birodalom első bonyolult szemműtétét.

Épp úgy, mint „nagyobb testvére”, ez is mecset lett, amikor az oszmánok elfoglalták Isztambult. A Zeyrek-dzsámi egy épületkomplexummá (külliye) vált, ahol iskola és közfürdő is volt. A dzsámi jelenleg is felújítás alatt áll, de a külső homlokzatot és az épületet kívülről meg lehet nézni, a tető, a kupola és az ablakok most is úgy néznek ki, mint a bizánciak idején.

De nem csak a dzsámi miatt érdemes ide ellátogatni, az érdekesebb látnivalók a környékén vannak: az idő és az időjárás viszontagságaiban megsérült, romos faházak, melyekben még most is élnek, piacok, ahol friss ételeket tudunk vásárolni. Ezen kívül Zeyrek az UNESCO Világörökségi Listáján is szerepel, Isztambul történelmi negyedeinek egyike a Theodosius-fal, a Sultanahmet és Süleymanie mellett. 2009-től egy teljes felújítás mitt nem volt látogatható, ezt követően azonban megnyitotta kapuit.

A kis Hagia Szophia

Kis Hagia Szophia, forrás: kalinti-istanbul.com

Isztambul legkisebb temploma a kis Hagia Szophia, mely a Sultanhamet közelében található, Kumkapıból érkezve a legkönnyebb megtalálni.

Az épület ma is mecsetként üzemel, így csak imaidőn kívül látogatható, de akkor is be kell tartani az iszlám vallás előírásait, mielőtt belépünk az ajtaján (férfiak – hosszú nadrág, nők – fedett fej és váll, hosszú szoknya vagy nadrág). Amint belépünk az épületbe, két érdekességgel is találkozhatunk. Az egyik a vörös márványoszlopok, melyek nagy részén Jusztiniánusz császár és Theodóra császárné kézjegye látható. A másik egy középkori görög ima, melynek szövegét néhány oszlopba vésték.

Aksaray

Aksaray főtere, forrás: bilet.com

Beyoǧlu nagyon népszerű, sok helyen írnak róla. Sok múzeum, torony és dervisház található ott. A szomszéd kerületről, Aksarayról azonban keveset hallani. Korábban, az 1990-es években nem volt biztonságos hely, sok volt a bűncselekmény, ezért az isztambuli szülők sem szívesen engedték itt játszani gyermekeiket. Napjainkra azonban a helyzet teljesen megváltozott, virágzó kulturális központ lett, ahol jókat lehet enni, vásárolni, és sok mindent meg lehet nézni. Akárhányszor elmegyünk ide, mindig felfedezhetünk valami újdonságot.

A Molla Taşı utca egy macskaköves, keskeny utcácska, ahol piac és több étterem (üzbégtől az ugandai konyháig) is található. Az utcában egy kétemeletes téglaminaret is áll, mely a Molla Taşı-mecset része. A fő bevásárló utca Türkelinél található, ahol főleg az orosz divatcégek modelljeit lehet megvásárolni. A modern lakóházak mellett a régi városfal maradványai is láthatók, melyeket már benőtt a növényzet. Isztambul örmény patriarchátusa is ezen a környéken található. Ezen látnivalók megtekintésére érdemes egy délutánt szánni.

Fener

Fener Líceum, forrás: istanbulclues.com

A Rumeli Feneri ugyan a főbb isztambuli nevezetességektől kissé északabbra fekszik, de még így is sokan látogatják a turisztikai szezonban. De ma Isztambul kevésbé ismert részeivel ismerkedünk, úgyhogy irány Fener, melynek saját kastélya van. Fener és Balat az Aranyszarv-öböl kerületei, melyek a közelmúltban újultak meg. Néhány épületet a jól kereső városi fiatalok megvásároltak és divatos butikhotelekké, kávézókká és éttermekké alakítottak át.

De Fener igazán szép látnivalója a görög-ortodox Fener Líceum hatalmas, vörös téglás épülete. A mérete és az alakja miatt Európa ötödik legnagyobb kastélyának számít. Olyan hatalmas épület, hogy az öböl másik oldaláról, Kasımpaşából is jól látható. Különleges kupolája és ablaki miatt az edinburghi épületekre hasonlít. Az épület kupolájában tartják a csillagászat órákat. Legkönnyebben az Eminönüből érkező busszal lehet eljutni az iskoláig, és a bejáratánál még egy szelfit is készíthet magáról, aki akar.

A bazárokon túl

Büyük Valida Han bejárata, forrás: anianywhere.com

A Nagy Bazár most már sokkal kellemesebb, mint a 2016-2017-es válság idején, amikor az árusok kevésbé voltak figyelmesek, és kevesebb vásárló volt a standoknál. Azonban számos hely van Isztambulban, ahol vásárolhatunk.

Ott vannak a hanok, vagy más néven karavánszerájok, ahol régen a kereskedők szálltak meg, néhány napot pihentek, miközben eladták portékájukat. De kézművesek is dolgoztak itt. Ezek közül néhány ma is jól működik, mások kevésbé. A hanok Eminönüből érhetők el a legkönnyebben, az itteni árusok, kézművesek nagyon örülnek a látogatóknak. A legnépszerűbb ezek közül a Büyük Valide Han, amelynek még a tetejére is fel lehet menni egy jelképes összeg kifizetése után, és csodás kilátás nyílik innen a városra. A Büyük Valide Hanban főként ezüstművesek dolgoznak, akiket munka közben is megfigyelhetünk. Az Astarı Han és a Zincirli Han a Nagy Bazár részei, de itt pihenhetünk egy kicsit, ha elegünk van a tömegből. A macskaköves utcákra faágak lógnak be, melyek árnyékot nyújtanak a nagy melegben, és így kellemes környezetben fogyaszthatunk el egy pohár teát. A Kalcilar Han a rézáruk lelőhelye: aki ezeket a tárgyakat szereti, az semmiképpen ne hagyja ki ezt a helyet.

Forrás: Daily Sabah

Kollár Kata – Türkinfo