Isztambul kerületei – Fatih

Fatih kerület a levegőből (Fotó: CyberMacs)
(Fotó: CyberMacs)

Isztambulban 32 kerület található. A legtöbbe a turisták soha nem teszik be a lábukat. Van viszont egy, ahonnan szinte ki se mozdulnak. Ez Fatih.
Nevét az Isztambult elfoglaló Fatih szultánról kapta.

Területe 15,62 km² (valaha 13 volt, de az újabb tengertől feltöltött területek 2 km²-t növeltek), ahol kb. 420.000 ember lakik. Ez kb. 33.000 embert jelent km²-enként.
Összehasonlításként ez kétszerese Magyarország második legnagyobb városának, Debrecennek a lakosságával. Miközben a népsűrűsége tízszerese Budapestének.
Fatih az egykori Bizánc, azaz Konstantinápoly városát foglalja el. Ahol a kerület véget ér, ott találjuk az egykori városfalat is. Így a látnivalók 90% ezen belül található.
A relatíve kis mérete ellenére roppant jól el lehet benne tévedni. És hatalmasokat lehet barangolni.
Fatih kerület története az idők homályába vezet (jelenleg éppen 8500 éves múlttal büszkélkedik). Zűrzavaros, de leginkább furcsa évszázadoknak köszönhetően minden utcának saját története van. Mindegyikben találhatunk valami érdekességet. Mindegyikben olyan macskaköveket bújtak el, amelyek ha mesélnének több ezer oldalnyi könyveket tölthetnének meg. Így itt különösen érdemes nyitott szemmel, és feltöltött fényképezőgéppel járni.
A török utazási tv-csatornánk volt egy sorozat, ahol egy öregapóval járták Fatih utcáit. Az egyórás műsorba kb. 2-3 utca fért bele , mert valahol mindig előkerült egy rejtett dzsámi, szökőkút, vagy hamam (török fürdő).
Nem is beszélve a tradicionális faházakról!
Ezek legismertebb lelőhelyei az AyaSofya mögötti Soğuk Çeşme Sokağı (hidegkút utca), ahol is útikönyvek szerint bőven láthatunk ilyeneket.
Sajnos amikor ezeket felújították, akkor a mérnökök valószínűleg siettek haza az aktuális szappanopera epizódjait megnézni, így az eredmény néhány nagyon leegyszerűsített faház lett. Ha becsukjuk a bal szemünket, meg a jobbat is, akkor akár még hasonlítanak is a történelmi házakra.

Folytatás >>>

CyberMacs – Isztambul kalandok