Így lehet igazán megérteni a nacionalizmust

Forrás: commons.wikimedia.org

„Visszatérő gondolat Pamuknál, hogy van-e jó nacionalizmus, de megkerülhetetlen a török iszlám is. A pestisjárvány most egy kulissza, amely jobban kidomborítja a mondanivalót” – mondta az Indexnek Nemes Krisztián műfordító, akivel A pestis éjszakái című könyvről beszélgettünk. A szerző, a Nobel-díjas Orhan Pamuk egy fiktív történelmi helyszínen mutatta meg, hogy pontosan mi fán terem a nacionalizmus.

Orhan Pamuk A pestis éjszakáiban a nacionalizmus problémáit járja körül, arra mutatva rá, hogy akkor kezdődnek a gondok, amikor a nacionalizmus etnicizmusba fordul – nyilatkozta az Indexnek Nemes Krisztián műfordító, aki eddig négy Pamuk-könyvet fordított magyarra.

A PESTIS ÉJSZAKÁI EGY UTÓPIA, AMI A VÉGÉRE DISZTÓPIA LESZ.

A 2021-ben kiadott, magyarul idén megjelent könyv 1901-ben játszódik egy fiktív helyen, Minger szigetén. A szerző rögtön az elején megteremti a teljes kontextust: a könyv „forrása” az egyik szereplő, a valóságban szintén nem létezett Pakize szultána levelei – természetesen ez is a fikció része. A sziget Kréta és Ciprus között fekszik. Pamuk több mint 5 évig írta a könyvet, és külön térképet is készített hozzá, minden részletet végiggondolt. A regény végére az olvasó képzeletben már végigjárta Minger szigetét. Amely gyönyörű és békés. Egészen addig, amíg kitör a pestisjárvány.

Nem kritizál, csak megért

Külön érdekesség, hogy Orhan Pamuk a könyvet részben a Covid-járvány alatt írta, ihletet merítve belőle, például, hogy először mindenki tagadja a járvány létezését a regényben, ahogy az néhány éve a valóságban is megfigyelhető volt. A szerzőnek abban is segített a világjárvány, hogy újra bele kellett nyúlnia a könyvbe, mert úgy értékelte, nincs elég félelem a szereplőiben.

A PESTIS ÉJSZAKÁIBAN A DÖGVÉSZ KIFORDÍTJA A SZIGETET A MEGSZOKOTT SZÉPSÉGÉBŐL.

Felszínre hozza a muzulmán–keresztény szembenállást, amely kezdetben nemcsak politikai gyilkosságokhoz vezet, hanem a járvány elleni védekezést is akadályozza. A könyv derekán aztán megérkezik a nacionalizmus mint egyetlen abszolút megoldás. Azonban egyik szereplő sem tudja igazán, hogy mit is jelent ez pontosan.

Folytatás

Forrás: index.hu