Igaz történetek a török sorozatok közt

Amióta a török filmsorozatok rabja vagyok, négy olyat láttam, ami vagy megtörtént esetet dolgoz fel, vagy egy könyv adaptációja.

A Çalıkuşu (Madárka) című sorozat egy könyv alapján készült, amelyet volt szerencsém olvasni, ráadásul a magyar feliratozást mi készítjük, így jobban átlátom, hogy mennyire változtattak a történeten. A Menekşe ile Halilt (Menekşe és Halil) és a Kurt Seyit ve Şurát (Szerelemben, háborúban) már láthatták a nézők magyar felirattal, de abban szinte biztos vagyok, hogy a Suskunlar (Hallgatnak) sorozatot nem sokan ismerik.

Azt gondolom, hogy minden történetnek van némi valóságtartalma, de amikor ez bebizonyosodik, mindig szíven üt.

A Suskunlar sorozat merőben eltér az összes eddigi török sorozattól, lelkileg nagyon megterhelő. Az amerikai Sleepers című film szolgál alapjául.

Négy tizenéves fiúról szól, akik elkötnek egy baklavás autót. Amikor megállnak vele, nem fékezik le, és elgurul, egy idős bácsi meghal. Bekerülnek a fiatalkorúak börtönébe, ahol szó szerint megjárják a poklot. Amikor kiengedik őket, megesküsznek, hogy többet nem találkoznak, és soha senkinek nem beszélnek arról, ami a börtönben történt velük. Húsz év elteltével újra keresztezi egymást az útjuk, mert az egyikük véletlenül összefutott a kínzójukkal, és lelőtte. A négy fiúból az egyik ügyvéd lett, ketten piti kis bűnözők,aki lőtt, próbált volna rendes életet élni. Ennyi idő elteltével sem múlik el úgy éjszaka, hogy ne emlékezzenek a börtönévekre, ezért bosszút forralnak. A történetnek ettől a pontjától láthatunk bele a börtönben eltöltött időszakba. Ha csak szadista gyermekbántalmazást írok, akkor nagyon finoman fogalmazok, mert van itt bőven lelki terror is. Nagyon nehéz sorozat, és sok energiámba telik elvonatkoztatni attól, hogy igaz történet.

Szeretem, hogy a török sorozatok fel merik vállalni a világ összes országában fellelhető, eltussolt dolgokat. Persze az esetek többségében felnagyítva és jócskán eltúlozva, de a lényegre rávilágítanak.

Aki szeretné megnézni, és el tud tekinteni attól, hogy megtörtént eset, tényleg ajánlom, de készüljön fel, mert ez a sorozat megviseli az embert.

A Suskunlar szereplői:

Murat Yıldırım – Ecevit Oran

Sarp Akkaya – Bilal Tutkun

Güven Murat Akpınar – İbrahim Kene

Tugay Mercan – Zeki Sinanlı

Aslı Enver – Ahu Kumral

Berk Hakman – Gurur Kutay/Gazanfer Bircan

Mehmet Özgür – İrfan Alkara

Reha Özcan -Sait Karam

Szentkutiné Csányi Judit – Türkinfo

5 COMMENTS

  1. Köszönöm,hogy megosztottad velünk a török sorozatokról az írásod!Nekem is nagyon tetszenek, és főleg azok amik egy regény alapján készültek,vagy megtörtént esemény az alapja!A neves török író Reşat Nuri Güntekin regénye alapján készült: A sziv útjai /Dudaktan Kalbe/ és a Yaprak Dökümü /Őszi levelek/ sorozat! Az utóbbit csak eredetiben láttam,de így is nagyon élveztem a leghosszabb 174 részes sorozatot!Titkon reménykedem,hogy egyszer magyar felirattal is láthatom!

  2. Sziasztok, a Suskunlart meg lehet valahol nézni magyar felirattal? Nagyon érdekelne, mert az Ezel íroinak a munkája, ami nálam kedvenc.

  3. Az hogy megosztottad velünk a filmel kapcsolatos gondolataid köszönjük!a linknek jobban örültem volna!!

  4. Köszönöm tényleg nagyon jó én is megnéztem torokul mert szeretem Yıldırım Murattit nagyon jó színez és több
    sorozatát láttam már

Comments are closed.