Horváth Lili filmje az Arany Narancs versenyében

A nagyhírű Altın Portakal nemzetközi filmfesztivált idén október 3–10. között 57. alkalommal rendezik meg a törökországi Antalyában. Mindig nagy várakozás előzi meg, hogy mely filmek szerepelhetnek a fesztivál nemzetközi, egész estés filmjeinek listáján. Örömmel láttuk, hogy a pár napja kihirdetett fesztiválprogramban egy magyar rendező, Horváth Lili neve is szerepel.

Horváth Lili második nagyjátékfilmje a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című alkotás. A rendezőnő lassan megszokhatja a fesztiválokon való részvételt, ugyanis filmjét – Mundruczó Kornél Pieces of a Woman című filmjével együtt –  meghívták a torontói versenybe, és mindkét film ott volt a 77. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon is.

A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmben valóság és képzelet csúszik össze egy szerelmes nő fejében. Márta, a negyvenéves idegsebész, szerelmes lesz. Fényes amerikai karrierjét hátrahagyva visszatér Budapestre, hogy új életet kezdjen a férfival. Ám Márta hiába vár a Szabadság híd pesti hídfőjénél, a férfi nem jelenik meg a randevún. Márta kétségbeesetten a keresésére indul, de amikor rátalál, élete szerelme azt állítja: sohasem látta őt azelőtt. (forrás: port.hu)

Az antalyai fesztiválon több kategóriában mutatnak be filmeket. Az Altın Portakal rövidfilm programjában a verseny célja, hogy lehetőséget biztosítson olyan alkotásoknak, melyek nem kifejezetten kereskedelmi céllal készültek. Külön versenyeznek a török (nemzeti)  és a nemzetközi rövidfilmek, miként az egész estés filmek is.

Az „Arany Narancs” mellé pénzjutalom is jár a legjobb nemzetközi film, a legjobb rendező, a legjobb színész és színésznő kategóriák győzteseinek. A teljen listát megtalálhatják a fesztivál honlapján.

Erdem Éva – Türkinfo