Hollandia? Nem! Törökország

Hatalmas terület, véget nem érő táblákon színes vonalakban virágok, nevezetesen tulipánok. Ilyen látványért Hollandiát szokták felkeresni a látogatók. Van azonban egy hely Törökországban is, ahol ezt az élményt élhetjük át.

Minden évben nagy izgalommal várják a látogatók és a fényképészek, hogy a virágok kibontsák szirmaikat. A tulipán, a tavasz hírnöke, különleges helyet foglal el Törökország, de Magyarország kulturális életében, népművészetében is. Gondoljunk csak a tulipános ládára.

A Konya-fennsíkon, Törökország egyik legtermékenyebb termőterülettel rendelkező földjén, az Asya Lale nevű társaság kezdett virágtermelésbe 1998-ban. A társaság elnökét, Ali Yetgin urat egy hollandiai utazása során varázsolták el a virágok, és úgy döntött, maga is ebbe a tevékenységbe kezd.

Konya megye Çumra településétől 12 km távolságra, Çatalhöyük i. e. 9000 éves történelmi területének közvetlen közelében, 3000 hektáron folytatják munkájukat. Jelenleg 50 millió hagyma gondozásával foglalkoznak.

Mostanra akkora ismertségre tett szert a terület, hogy rendszeresen szerveznek ide utazási irodák is túrákat, illetve fényképészek fotóstúrákat. Természetesen összeköthető a kirándulás Çatalhöyük meglátogatásával, mely az emberiség történelmének fontos emlékhelye, az UNESCO Világörökségi Listáján szereplő látnivaló.

Videóban is megnézhetjük, hogyan telik egy nap a konyai tulipánföldeken.

A fényképek forrása: http://www.kazimkuyucu.com.tr

Kazim Kuyucu, AFIAP fotós engedélyével. A fényképész 1970-ben született Konyában, ahol azóta is él és dolgozik. Fényképezni gimnáziumi tanulmányai alatt kezdett. Számtalan versenyen díjazták munkáját, illetve 2010 óta rendszeresen rendez képeiből kiállítást. A honlapját mindenképpen érdemes felkeresni, többek között a szénégetőkről készített fotói és Konya település nevét hallva a mindenkinek eszébe jutó Mevlana emlékére tartott fesztiválon készült fotói miatt.

Erdem Éva – Türkinfo