Helyreállították a Tetemvár utcai török-magyar emlékművet

Kiemelt fotó forrása: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Mint közismert, még tavaly egy ismeretlen elkövető megrongálta a Tetemvár utcai emlékművet, melyet a Török-Magyar harcokban elesett katonák tiszteletére állíttatott az Egri Fertálymesteri Testület még 2019-ben. A károk helyreállításának költségeit a testület, mint az emlékmű készíttetője vállalta magára. A helyrehozatalhoz Oroján Sándor, a körzet önkormányzati képviselője egyhavi tiszteletdíjának felajánlásával járult hozzá, illetve Minczér Gábor alpolgármester is beszállt a helyreállítás költségeibe.

Várkonyi György Olivér főkapitány, a fertálymesterek vezetője az Eger Híreknek korábban elmondta:

Az ilyen fajta tetteket elítéljük. Miután ezt az obeliszket a Cifra-sánc negyed állította körülbelül három évvel ezelőtt Mandák Attila kezdeményezésére, ezért a továbbiakban az Egri Fertálymesteri Testület feladata a rekonstrukció kivitelezése.

A főkapitány hozzátette: “Bizonyos emberek nem tudnak vitázni és nem tisztelik mások véleményét. Sajnos ezek szerint nem tudják másképpen kifejezni a nemtetszésüket és azt hiszik, hogy egy öt kilós kalapáccsal meg lehet oldani az élet nagy gondjait. Pedig ez nem így van!”

Várkonyi a minap a Heolnak úgy nyilatkozott, hogy némi átalakítás után újra az eredeti helyére került a török-magyar emlékmű.

Oroján Sándor, az egri Fidesz-KDNP frakcióvezetője, a körzet önkormányzati képviselője a rongálást követően azonnal felajánlotta segítségét, mindemellett szorgalmazta térfigyelő kamerák telepítését is az érintett területen.

Én a magam részéről egy havi tiszteletdíjammal járulok hozzá a helyreállításhoz. Azt gondolom, hogy itt egy szörnyű vandalizmus történt. Semmilyen szempontból nem elfogadható egyik emlékmű megrongálása sem Magyarországon.

– nyilatkozta portálunknak korábban Oroján Sándor.

A fertálymesterek vezetője a támogatásról szólva elmondta, hogy Oroján Sándor százezer, az Egri Fertálymesteri Testület több mint kétszázezer forintot ajánlott fel, valamint támogatta a rekonstrukciót Minczér Gábor alpolgármester is, aki maga is a testület tagja.

Összesen csaknem félmillió forintból javították meg és alakították át némileg az emlékművet, annak érdekében, hogy lehetőleg senki érzéseit ne sértse.

A Tetemvár a helyszínt jelöli, s a Nyugodjanak békében az itt eltemetett magyar és török harcosok! felirat áll rajta két nyelven – ismertette Várkonyi György.

Arról egyelőre nincsenek információink, hogy térfigyelő kamerákat telepítenek-e a közeljövőben a Tetemvár utca érintett területére.

Forrás: egerhirek.hu