Házi készítésű török tarhana (levesbe való)

tarhanaA téli hónapok leginkább kedvelt török levese a tarhana. A kész levest általában nyáron készítik elő, télen pedig fogyasztják. Vannak, akik a kenyér beledarabolására esküsznek, mint például Magyarországon a tojásleves, és megpirított kenyérdarabkákkal együtt főzik meg. Úgy beszélik, akár egy egész napon át jóllakott marad az ember a leves után. Tápértékekben gazdag a tarhana : fehérje, szénhidrátok és C-vitamin.

Hozzávalók:

5 db paradicsom
5 db zöldpaprika
5 db pirospaprika
1 teáskanál paradicsompüré
2 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
½ (fél) kg joghurt
1 teáskanál só
1 teáskanál menta
3 pohár búzadara
elegendő liszt (több mint 3 pohár)
½ (fél) pohár olaj

Elkészítés:
A paradicsomot, paprikákat, hagymát robotgéppel apróra törjük és egy tálba öntjük. A fél pohár olajjal együtt addig főzzük, amíg a levét fel nem veszi. Miután kihűlt, hozzáadjuk a búzadarát, joghurtot, lisztet és a fűszereket, majd addig gyúrjuk, míg egy lágy tésztát nem kapunk. Fedővel letakart edényben 2-3 napig hagyjuk pihenni/erjedni. A 2-3 nap eltelte után szépen felduzzadt tésztát kapunk. Dió nagyságú tésztadarabokat szaggatunk és laposra összenyomva, egymás mellé egy tiszta konyharuhára vagy lisztezett tepsibe rakjuk. Így szárítjuk teljes megszilárdulásig. (Van, aki napon szárítja, de a nap elveszi a szép narancssárgás színét, így elég csak a levegőn szárítani).
Ha kezd szilárdulni, még kisebb darabokra lehet tördelni, hogy később még egyszerűbb legyen porítani. A porítást akár kézzel, akár robotgéppel is megtehetjük, a lényeg hogy a tarhanánk nagyon apró, szinte már-már liszt állagú legyen. A porítás után még 1-2 napig szárítjuk. Ezután befőttes üvegbe vagy száraz, tiszta konyharuhába tekerve tároljuk.

2013-09-27
Nushe/turkinfo