Gül tatlısı (Rózsa édesség) – Szegedi Ági

Isztambul 429Hozzávalók: (mércének 3 dl-es vizes poharat használtam)

½ csomag margarin (12,5 dkg)
½ pohár joghurt
½ pohár búzadara
½ pohár étolaj
1 egész tojás
1 cs sütőpor
1 cs vaníliás cukor
Piros ételfesték
Reszelt citromhéj
Liszt, amennyit felvesz (kb. 5 pohárnyi)
mogyoró
A sziruphoz 1 pohár cukor, 2 pohár víz, citromlé, rózsavíz

Először a szirupot készítjük el. A vizet a cukorral felforraljuk, pár percig együtt forraljuk. Kihűtjük, kevés citromlével és rózsavízzel ízesítjük.

A tésztához a szobahőmérsékletű margarint kikeverjük a tojással, vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal, étolajjal. Hozzáadjuk a joghurtot és a grízt, majd megszínezzük néhány csepp ételfestékkel. Apránként beleszórjuk a sütőporral elkevert lisztet, összeállítjuk tésztává. Kis időre hűtőbe tesszük. Azalatt kissé megpirítjuk a mogyorót, ledörzsöljük a hártyáját, amennyire sikerül. A tésztát gyúródeszkán kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval korongokat szaggatunk belőle.

A kimaradt tésztát összegyúrjuk, ismét kiszaggatjuk, mindaddig, amíg tart. A korongokat ötösével egymásra fektetjük úgy, hogy a széleik kissé fedjék egymást, össze is nyomkodjuk őket. Az első korong felső és alsó szélére teszünk egy-egy szem mogyorót, majd az egészet feltekerjük. Éles késsel kettévágjuk középen, ezáltal 2 db rózsát kapunk. A szirmok szélét kissé kihajtogatjuk. A rózsákat margarinnal kikent tepsibe tesszük, előmelegített sütőben kb. 170°C-on sütjük.

Ne várjuk meg, míg megpirul, annál előbb vegyük ki. Mélyebb tálra téve őket még melegen locsoljuk meg a sziruppal, hagyjunk időt nekik, míg megszívják magukat.Gül tatlisi 1.

Afiyet olsun!

2013-11-12
Szegedi Ági /Turkinfó