Fotóprojekt a béke jegyében

ara-guler50 közéleti személyiségről, valamint utcai árusokról, koldusokról, utcai előadóművészekről készülnek majd közös felvételek, így közvetítve a béke közösségi üzenetét egy projekt keretében: „Az egész egy része”.

„Az egész egy része” című projekt során, melyet a Medyadoktoru Production kezdeményezett és Beyoğlu kerületének önkormányzata is támogat, 50 közismert törökországi hírességről, valamint hétköznapi karakterekről készítenek közös felvételeket. A fotókon simit árusokat, utcai művészeket, gesztenyeárusokat és más olyan embereket láthatunk majd, akiket mindenki ismer az utcáról. A program szabad utat kapott, a fotós Ara Güler fotóművész lesz, aki munkatársával Eren Yiğittel népszerűsíti a projektet.

A program szervezője, Savaş Uğurlu az Anadolu török hírügynökségnek (AA) elmondta, hogy összesen 50 közismert személy, sportoló, művész és üzletember vesz részt a projektben. Néhányukkal (Sezen Aksu, Tarkan, Kıvanç Tatlıtuğ, Burak Özçivit, Meryem Uzerli, Acun Ilıcalı, Burcu Esmersoy, Hande Yener, Murat Boz, Gülben Ergen, Yavuz Bingöl, Vatan Şaşmaz, Rıdvan Dilmen, Hasan Şaş, Metin Tekin, Ümit Davala) még folynak az egyeztetések.

„Ez a projekt egy olyan korszakban jött létre, amelyben az egységre és szolidaritásra van a legnagyobb szükség. A programunkat különféle civil szervezetek és hírességek is támogatják. Beyoğlu kerület önkormányzatának segítségével, és a fotóművész, Ara Güler közreműködésével elkezdhettük a munkát.” Uğurlu még azt is hozzátette: „Elvégre ugyanaz a nap szárítja mindannyiunk kimosott ruháját, Törökországban mind egyenlők vagyunk – részei az egésznek.”

A szervező elmondta, nem véletlen, hogy a projekt éppen akkor kezdődött, amikor a legnagyobb szükség van a szolidaritásra, munkájuk hatással lesz a társadalom egészére. „ A projektünk üzenete a társadalom számára, hogy mi is része vagyunk az egésznek, célunk, hogy kihangsúlyozzuk a barátság fogalmát, a békét és a szolidaritás fontosságát, miközben figyelembe vesszük azokat a kedvezőtlen eseményeket, amelyeket a nemzet mostanában megtapasztalt.” – mondta Uğurlu.

Güler azt nyilatkozta az AA török hírügynökségnek, hogy az efféle projektek hatékonyak a társadalmi közösségépítésben. Isztambul a történelme során számos nemzetnek adott otthont: „Isztambul hatalmas város, 20 millió lakossal. Isztambulinak lenni kiváltság, mivel a város a régióban élt számos civilizációnak köszönhetően rendkívül gazdag kultúrával rendelkezik. Ez a sokszínűség tette le a fejlődés alapjait sok költő, író vagy építész számára.”

Güler Beyoğlu városrészt „kis Isztambulnak” nevezi. „Beyoğlu az egész város kicsinyített mása. Az emberek, akik itt éltek, széleskörű ismereteikkel és tapasztalatukkal járultak hozzá a művészetek, a tudományok és a sport fejlődéséhez. Isztambul egy kulturális kincs, amivel ennek megfelelően kellene bánni. Én az isztambuli utcákon készített fotóimat évekig szerepeltettem kiállításokon, hogy az egész világ láthassa őket. Kollégáim más módokon szolgálták a várost. Mindannyian e vidék szülöttei vagyunk – részei az egésznek.” Beyoğlu kerület polgármestere, Ahmet Misbah Demircen elmondta, hogy a projekt alapelve, miszerint az emberiségnek együtt kell élnie a Földön. „A civilizációk csak akkor válhatnak erőssé, ha képesek egymással együtt élni.”

Fordította: Mező Anikó – Türkinfo

Forrás: Daily Sabah