Forradalom a dj-pult mögött

Riada Asimovic Akyol írása, 2019. augusztus 5.

DJ Safir a dj-pultok mögött Kép forrása: Al-monitor

Törökországban és az Európában élő török bevándorlók körében egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert azok az alkoholmentes bulik, ahol a női lemezlovasok fejkendőben szórakoztatják a kizárólag nőkből álló közönséget, és ahol még az alkalmazottak is nőneműek.

„Lemezlovasnak lenni bonyolult dolog, különösen nőként” – mondja Erel Eryürek, aki 2007-ben játszotta le első profi szettjét. Ebben – a férfiak uralta – szektorban egy kendős nő megtöri a sztereotípiákat. Törökország szórakoztatóiparában viszont egyre jelentősebb szerepet töltenek be a női lemezlovasok. Ugyanakkor a kendős dj-k sokszor szembesülnek azzal, hogy egy muszlim nőnek mit szabad és mit nem szabad tennie.

Nem mindenki helyesli mindezt. A konzervatív muszlim férfiak szerint, ha kendős dj-k zenélnek vagy bármilyen munkát végeznek, az „haramnak” (tiltott dolognak) számít, ez nem illő viselkedés egy istenfélő asszony számára. Néhány népszerű konzervatív író egészen addig ment el, hogy szinte az egész török középosztályt kritizálja: „A vízipipa-kávézóktól a babaváró bulikig, az Instagram hidzsábos véleményvezéreitől a #tea-romantikáig – ez a furcsa világ beleette magát az életünkbe” – írta Ismail Kilicarslan (a Yeni Safak hírportálon), majd így folytatta: „A konzervatív és a világi középosztály – egymással karöltve – egyértelműen az őrület útjára lépett.”

Ennek ellenére a női dj-k iránti igény a női bulikon egyre inkább nőtt az elmúlt években. Néhányuk kibővítette szolgáltatásait és saját rendezvényszervező céget alapított – ezzel az egyre növekvő szórakoztatóipar meghatározó szereplőjévé vált. Néhány kendős dj nemcsak török ​esküvőkön, hanem Törökországban élő arab és iráni ügyfeleknek is dolgozik.

Törökország egyik legnépszerűbb kendős DJ-je DJ Safir (DJ Sapphire), aki elmondta, hogy azért választotta ezt a nevet „mert a zafír a világ egyik legértékesebb köve, melynek kék színe bizalmat, felelősségvállalást és őszinteséget jelképez”.

Ötödik éve dolgozik hivatásos dj-ként, de a zene gyermekkora óta az életének része. Gyakran énekelt a családi összejöveteleken, mielőtt megtanult gitáron játszani. Később gitároktatást is vállalt. 2015-ben amatőr lemezlovasként kapott meghívást egy isztambuli rendezvényre, ami annyira megtetszett neki, hogy jelentkezett egy isztambuli dj-képzésre, majd azonnal munkába is állt, amikor befejezte a tanfolyamot. Már a kezdetek kezdetén eldöntötte, hogy a piacon fellelhető legjobb technikai berendezésekbe fog befektetni.

Mára – médiamegjelenéseivel, a közösségi hálón való jelenlétével és a különböző újságokban megtalálható interjúi révén – az ágazat meghatározó szereplőjévé nőtte ki magát. „Az emberek nem tudták, mit jelent dj-nek lenni” – meséli DJ Safir. „Megmutattuk Törökországnak a szakma értelmezését és az előadást, amely vele együtt jár.” Menedzsere, Hüseyin Melikoğlu elmondta, hogy ma már Törökországban több száz női dj található, azonban szakmaiságuk erősen megkérdőjelezhető. „Ezt a munkát nem lehet pusztán egy laptoppal csinálni” – mondta. „Hiszen akkor bárki lehetne otthon dj. Nagy tapasztalatra kell szert tenni, meg kell ismerni a zene technikai aspektusait, el kell sajátítani a színpadi előadást, a hangzást, az előadásmódot stb. Sajnos, Törökországban, az úgynevezett dj-k összeállítanak egy lejátszási listát, majd azzal mennek esküvőkre és rendezvényekre – így dolgoznak. Hívhatjuk őket dj-nek is, de ignorálásukkal megmaradhatnának azok a dj-k, akik a szó valódi értelmében ezt a munkát végzik.”

DJ Safir jelenléte az online felületeken is egyre inkább mérvadó, melynek során a népszerű #kizlarhazirmiyiz (lányok, készen állunk) hashtaget használják, az előadások alkalmával pedig a közönséggel együtt skandálják mottójukat. DJ Safir saját márkát épített. A törökországi előadások általában három órán keresztül tartanak, míg Németországban vagy másutt Európában, ahol török diaszpóra koncentrálódik, a közönség akár ötórás nonstop zenei élményben is részesülhet. DJ Safir nem használ lejátszási listákat: egyedi szetteket készít a „közönség áramlásától és energiájától függően”. Az ügyfelek lehetnek magáncégek és települések is, vagy olyan női csoportok, akik bulit szerveznek. A parti során bárki javasolhat dalokat vagy műfajokat, de általános az egyetértés abban, hogy DJ Safir tartja kezében a gyeplőt. A lemezlovas a pár ezer dalt néhány meghajtón tárolja – gondosan műfaj és időszak alapján rendezve. Külföldi és hazai zenét is játszik, beleértve a korábbi évtizedek szeretett slágereinek széles skáláját, és az újakét is. Rihanna rendkívül népszerű a török fiatalok körében, akik szívesen táncolnak külföldi popzenére.

Sokan érdeklődnek DJ Safir munkája iránt. Augusztus 23-i fellépését például már 18 hónappal korábban lefoglalták. Rekordja egy hónap alatt 23 előadás volt, és az is előfordul, hogy két show-t csinál egyetlen nap alatt.

Márciusban mindig nagyon elfoglalt a számos nőnapi rendezvény miatt. De nagyon lelkes és boldog emiatt a foglaltság miatt: „Országunk kultúrája annyira gazdag! Örömömre szolgál, hogy sok mindent megtanulok – nemcsak a különféle ételeket, hanem a hagyományokat, a zenét és a táncokat is megismerem. Örülök, hogy bárhol, ahol fellépek, találkozhatok helyi emberekkel.”

DJ Safir elmondta, hogy hálás a szabadságért, amely szerinte abban mutatkozik meg, hogy a Törökországban látható muszlim nők „olyan munkát végezhetnek, amilyet akarnak, oda mehetnek, ahová akarnak, tiszta szívükből és gond nélkül szórakozhatnak”. DJ Safir hangsúlyozta a nyitott gondolkodásmód és az elfogadás, valamint a nők szolidaritásának szükségességét, tekintet nélkül a kultúrára vagy politikai ideológiára.

Azt is többször elmondta, hogy a nők sokszor fordulnak hozzá azzal, hogy korábban előítéleteik voltak vele, a kendős dj-vel szemben, de ezek az éjszaka végére mind szertefoszlottak. „A zene tényleg valami más. A zene univerzális, összehozza az embereket, egésszé varázsolja őket. Mindig igyekszem személyes kapcsolatba kerülni az emberekkel, hogy megérthessem őket és hátterüket. Csak így tudjuk hiányosságainkat kezelni” – mondta.

Azt is hangsúlyozta, hogy a zene nem tiltott a nők számára az iszlám szerint. „Mohamed próféta idején is szórakoztatták magukat a nők. Akkoriban csörgődobokat használtak. A szórakozás az ember természetes igénye. Vannak, akik olvasással kapcsolódnak ki, vannak, akik sétálnak, mások énekelnek vagy zenére táncolnak. Mindenki mást szeret” – tette hozzá.

A kizárólag nőknek szóló show-k nem korlátozódnak hívő csoportokra és rendezvényekre. Sok nő azért fizet, hogy az összes női bulira eljusson, mert azt tapasztalja, hogy ezeken sokkal szabadabbnak érzi magát, fesztelenebbül tud így táncolni és kikapcsolódni, ha a környezetében nincsenek férfiak.

DJ Safir elmondta, hogy a jövőben szeretne saját zenei albumot kiadni, bár jelenleg erre most nincs ideje. Energiáit arra fordítja, hogy a társasági eseményen vagy leánybúcsún résztvevők számára emlékezetessé tegye a nagy napot. „Szépnek, gyönyörűnek kell lennie; az embereknek boldogan kell távozniuk az éjszaka végén.”

DJ Safir megtalálható az instragramon: @djsafirofficial, a facebookon: djsafirofficial, alább pedig ízelítőt kaphatunk DJ Safir rendezvényeinek hangulatáról:

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

🎧DJ SAFİR (@djsafirofficial) által megosztott bejegyzés,

Fordította: Lukács Eszter – Türkinfo

Forrás: Al-monitor