Fincanda tel kadayıf (Kadayıf tészta kávéscsészében) – Szegedi Ági

Vác_134Bizonyára sokan ismerik már a kadayıf tésztát, ami ránézésre leginkább cérnametéltre emlékeztet, de más módon készül. A keleti konyhák édességekhez használják, ezek egyike a künefe (ez a török neve, más országokban ettől kissé eltér). Az alábbi recept egy ötlet a kadayıf tészta egyéb elkészítéséhez.

Hozzávalók (12db-hoz):

500 g friss kadayıf tészta (török, arab üzletekben kapható, fagyasztani is lehet)
200 g vaj v. margarin
Darált dió, mandula, mogyoró, ízlés szerint
2,5 pohár kristálycukor (2dl-es pohár)
3 pohár víz
1 ek citromlé
Fahéj, szegfűszeg, ízlés szerint

Először, szokás szerint, a szirupot készítjük el. A vizet a cukorral felforraljuk. Amint forr, lejjebb vesszük a lángot (vagy a hőfokot) és még 15-20 percig gyöngyöztetjük. Ízlés szerint dobhatunk bele fahéjat, szegfűszeget. Ha elzártuk alatta a tűzhelyet, beleöntjük a citromlevet és félretesszük hűlni.

A vajat/margarint egy edényben felolvasztjuk, majd ezt is hagyjuk hűlni egy kicsit. Ezalatt a tésztát beletesszük egy tálba és apróra tépkedjük. A langyosra hűlt vajjal/margarinnal meglocsoljuk, kézzel összegyúrjuk, hogy mindenütt átjárja a zsiradék.

A tésztából egy kávéscsészébe nyomkodunk, jó erősen, hogy összeálljon, úgy, hogy körben az oldalára is jusson. A közepébe 2-3 kávéskanál darált diót teszünk, majd újból tésztával zárjuk le. Ezt is alaposan belenyomkodjuk. Sajnos, ezt a műveletet nem lehet elbliccelni, különben szétesik a sütemény. A kész félgömböket kikent tepsibe fordítjuk a csészéből. Saját tapasztalat, hogy érdemes egy kis folpack fóliával kibélelni a csészét, könnyebben kijön belőle a tészta.

Miután az összessel így jártunk el, kb. 170-180°-ra előmelegített sütőben pirosra sütjük. A sütőből kivéve azonnal ráöntjük a hideg szirupot, a tepsit lefedjük (erre nagyon jó az alufólia), majd legalább 45 perc várakozás után tálalhatjuk. Tetejét díszíthetjük darált pisztáciával, dióbéllel, mogyoróval, mellé tejszínhab vagy vaníliafagylalt illik. A törökök kaymakkal fogyasztják, ami leginkább sűrű tejszínnek megfelelő tejtermék (cukrozott, sűrű joghurttal is helyettesíthető).

Afiyet olsun!

Szegedi Ági / Türkinfo