Férfi kosár Euroliga: mínusz 21-ről felállt a Fener, de a CSZKA-é a trófea!

fener_kosarA CSZKA Moszkva hosszabbítás után 101–96-ra legyőzte a Fenerbahcét a férfi kosárlabda Euroliga berlini négyes döntőjének fináléjában, ezzel 2008 óta először, míg összességében hetedik alkalommal megnyerte a legrangosabb európai kupasorozatot. A török csapat a harmadik negyed közepétől kezdve 21 pontos hátrányt dolgozott le (42–63), és harcolta ki a hosszabbítást az oroszokkal szemben, ám a ráadásban a CSZKA felülkerekedett a Feneren.

FENERBAHCE–CSZKA MOSZKVA 96–101 – HOSSZABBÍTÁS UTÁN

Magas színvonalon kezdődött az összecsapás, az első negyed első felében inkább a törökök, a második felében pedig a Teodoszics, Voroncevics, Higgins trió vezetésével az oroszok játszottak fölényben, de két pont volt mindössze a különbség 10 perc játék után (20–22). A második felvonás elején a Fener még fordított is 27–26-ra, a félidőből hátralévő hat és fél percet viszont 24–3-ra nyerte a CSZKA, így a nagyszünetben kerek 20 ponttal vezettek egészen parádés támadójátékkal.

A fordulás után sem nagyon változott a helyzet, Veselyt ráadásul büntetlenül küldhették büntetőzni az oroszok, a cseh magasember ugyanis mindössze a tizedik kísérletére talált be először a vonalról. Tizenhat pontra visszajött ugyan a Fener az utolsó negyed előtt, de egyáltalán nem volt benne a játékban a fordítás lehetősége. A záró negyedben aztán a moszkvaiak játéka teljesen szétesett, 1-1-ekre építettek, de nem nagyon tudtak betalálni, míg a törökök mindent kihasználtak, Antic és Udoh vezetésével elkezdték lefaragni a távolságot. A végjáték hőse Bobby Dixon volt, szinte egymaga egyenlített az utolsó három és fél percben dobott 8 pontjával, 43 másodperccel a vége előtt pedig egy triplával egyenlített (81–81). De Colo végigönzőzte a negyedik negyedet, eladott labdája után Hines faultolt, Szlukasz bedobta a büntetőket, az ellentámadásból azonban Hjapa egyenlített egy pöcivel. 1.9 másodperc alatt már nem dobott kosarat a Fener, jöhetett a hosszabbítás (83–83).

A ráadást Szlukasz hármasa nyitotta, ám De Colo vezetésével szinte végig a CSZKA játszott előnyben ezt követően, általában 1-3 pontokkal álltak jobban. Hines az utolsó perc előtt ötre növelte a fórt, De Colo újabb két büntetője után pedig héttel mentek az oroszok 38.9 másodperccel a vége előtt. A Fener hiába dobott be két triplát is, a CSZKA nem hibázott a vonalról, végül 101–96-ra nyertek a moszkvaiak, így ők lettek a mostani kiírás győztesei, 2008 óta először.

A Fenerbahce legjobb dobói: Dixon 17/15, Antic 16/3, Udoh 16, Datome 16/9, Szlukasz 10/3
A CSZKA Moszkva legjobb dobói: De Colo 22/3, Teodoszics 19/9, Hines 13, Higgins 12/6, Voroncevics 11/3

A cikk folytatása>>>