Ezen a napon: A Hilton Isztambul romantikával szőtt története

Még ma is izgalmas hír egy városban, ha egy új Hilton hotel egység nyitja meg szobáit vendégei előtt. Különösen annak számított az 1950-es években, főleg, ha a város első ötcsillagos szállodájának építéséről volt szó.

1955. június 10-én nyitotta meg kapuit a Hilton szállodalánc első egysége Isztambulban, melynek mai teljes neve Hilton Istanbul Bosphorus.

Úgy tartják, ma belépni a szállodába olyan, mintha egy időalagútban lennénk. Nosztalgikus érzések tölthetnek el minden látogatót, különösen, ha ismerik annak izgalmas, romantikus szállal színezett történetét.

forrás: Hilton Hotel Philately, Hilton Istanbul Hotel 1955 Maximum Card

Az is biztos, hogy Conrad Hilton – az alapító üzletember – jól tudta, mely városokban kell nyitnia szállodát ahhoz, hogy sikeres legyen. Azonban a legenda szerint a Hilton Istanbul egy szerelem gyümölcseként született. Gábor Zsazsa – a híres magyar származású díva – a háború elől Isztambulba menekült. Ott töltött ideje során elvarázsolta őt a város. Mikor 1942-ben összeházasodott a mágnás Hiltonnal, mesélt neki a városról, mely akkoriban még nem örvendett akkora népszerűségnek a turisták körében, mint ma.

A Boszporusz partjának egyik legszebb telkén kezdték meg az építkezést 1952-ben a Skidmore, Owings és Merrill tervezőiroda rajzai alapján és a török közreműködő mérnök Sedad Hakkı Eldem segítségével. Az óriási téglalap alakú épületet az öböl mintegy átöleli. 278 szobával nyitották meg, melyet további 150 szobával bővítettek 1966-ban.

Az akkoriban megszokotthoz képest nagyszabású megnyitó ünnepséget rendeztek. Az eseményen természetesen részt vettek a misztikus keletre kíváncsi hollywoodi csillagok is: Sonja Henie, Ann Miller, Diana Lynn, Mona Freeman és Elaine Shepard címlaplány. A másnapi újságok címlapján az első igazgató Rudy Basler és az alapító Conrad Hilton osztozott a sztárokkal.

forrás: Geçmiş Gazete, 10 Haziran 1955 Hürriyet

A nyitás óta eltelt évek során sem kisebb nevek szálltak meg a luxushotelben: John Kennedy, Bill Clinton, Pavarotti, Enrico Macias, Henry Ford, David Rockefeller, Frank Sinatra, Tina Turner, Sophia Loren, Michael Douglas, Silvio Berlusconi, Charles herceg, George Bush, Anthony Quinn, Danny Kaye, Muhammed Ali, Husszein jordán király.

Információk forrása: milliyet.com.tr

Erdem Éva – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here