Ezen a napon: La Diva Turca: Leyla Gencer

Leyla Gencer a 20. század egyik legjelentősebb szopránja, az operák világának felejthetetlen alakja. 23 zeneszerző művében 72 szerepben lépett fel a leghíresebb színpadokon.

Erre az útra Isztambulból indult 1928. október 10-én. Édesanyja lengyel származású volt, ezért ott éltek a kis lengyel közösségben, Polonezköyben.

Tanulmányait az isztambuli konzervatóriumban kezdte, majd Olaszországban neves szopránoktól – Giannina Arangi-Lombardi és Apollo Granforte – tanult. Pályafutása az Ankarai Állami Operában indult az 1950-es években, amikor Santuzza szerepében lépett színpadra Pietro Mascagni Parasztbecsület című operájában.

Olasz színpadon, nevezetesen Nápolyban is ezzel szerepelt először, ahová egy évvel később visszatért a Pillangókisasszonyban. A milánói Scala színpadára vezetett innen az út. 1957. január 26-án Madame Lidoine szerepében lépett fel Francis Poulenc francia zeneszerző A kármeliták című művében.

A híressé vált szoprán 1957 és 1980 között volt a Scala művésze. Számtalan főszerepet alakított többek között Verdi, Bellini, Mozart, Christoph Willibald Gluck, Ildebrando Pizzetti műveiben. Mindezek mellett ismeretlen szerzők műveiben is szívesen színpadra lépett.

Ő énekelt 1957. február 1-jén, a világ egyik legismertebb olasz karmesterének, Arturo Toscanininek temetési szertartásán a milánói dómban.

Nem csak a megformált szerepek száma tette őt kora egyik legnagyobb primadonnájává,  hanem az, amilyen drámai átéléssel keltette életre figuráit.

Hallgassuk meg őt, hogy el tudjuk képzelni, mit jelentett az ő alakítása!

1985-ben búcsúzott el a színpadtól, ezt követően tanított, és egészen haláláig a La Scala – fiatal művészeket képző – akadémiájának művészeti vezetőjeként dolgozott.

2008. május 10-én hunyt el milánói lakásán, majd Milánóban a Santa Babila-templomban búcsúztatták el. Később hamvait Isztambulba szállították, és május 16-án a Dolmabahçe palotában tartott búcsúzást követően a Boszporusz vizébe szórták.

1988-ban kapta meg az Állam Művésze elismerést. 2004-ben egy egyedi kollekcióban – az 1000 év törökjei sorozatban –  kapott helyet az arcképével készült érme, melynek eszmei értéke 15.000.000 TL (több mint 800 millió forint). Több városban és helyszínen találkozhatunk emlékére állított szoborral.

2013-ban, 85. születésnapján a Google sem feledkezett meg róla, és a keresőmotor nyitóoldalaként őt jelenítették meg.

Forrá: cso.gov.tr, hurriyet.com.tr

Erdem Éva – Türkinfo