Ezen a napon: Az első mobilhívás Törökországban

események és személyek a múltból

Ma már természetes, hogy a zsebünkben hordunk egy eszközt, amivel nemcsak telefonálunk, hanem akár a világhálón is böngészünk. Szinte bosszantó, ha nem érünk el valakit azonnal, abban a pillanatban, amikor rácsörögtünk. Nem is olyan régen tehetjük ezt meg: alig több mint 25 éve.

Törökországban 1994. február 23-án lehetett először mobiltelefonon hívást kezdeményezni. Elsőként az akkori miniszterelnök, Tansu Çiller hívta fel a köztársasági elnököt, Süleyman Demirelt.

Az országban 1991-től épült ki az 1G hálózat, majd 1993-tól az internethasználat is megindult, ám ekkor még nem hordozható telefonokkal. 1994-ben ért el a technikai fejlesztés a 2G hálózatig, az SMS-küldési lehetőségig, illetve a fent említett hívásig. Akkoriban a szolgáltatás csak a nagyvárosokban volt elérhető, és csak annak, aki megvásárolta az 1000-2000 USA-dollár (300-600.000 Ft) árú készüléket. Napjainkban a mobiltelefon-előfizetők száma az országban meghaladja a 80 milliót.

Gyors internet használatára 2009-től van lehetőség a 3G-vel, mára már az 5G hálózat is rendelkezésre áll. Az internethasználók 2008-ban 6 millióan voltak Törökországban, 2018-ra a számuk 74 millióra nőtt.

Összehasonlításul vagy párhuzamként álljon itt az információ a magyarországi kezdetekről. Az első mobiltelefon-hívást az országban 1990. október 15-én Bod Péter Ákos ipari és kereskedelmi miniszter hajtotta végre. A miniszter az Amerikai Egyesült Államok alelnökét hívta fel először a szolgáltatás segítségével.

Erdem Éva – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here