KUDSI ERGÜNER TRIO

  Kudsi Ergüner, az egyik legősibb hangszer, a ney, azaz a hatlyukú török népi síp nagymestere, a tradicionális Mevlevi szúfi zene egyik elsőszámú ápolója, az oszmán klasszikus zene kutatója – nem mellesleg UNESCO jószolgálati nagykövet. Triójával és koncertjével a szúfi zenét inspiráló három nagy szúfi költő előtt tiszteleg, de egyben sokrétű zenei utazást kínál az összes szúfi közösség dallamaiból, improvizációiból. Többszázéves tradíció elevenedik meg Ergüner koncertjén, egy olyan kultúra, amely mindig a szabadság és az eksztázis felé törekszik.

  Kudsi Ergüner bő tíz évvel első magyarországi koncertje után tér vissza Budapestre, triójában a Bangladesből származó Niti Ranjan Biswas tablázik, aki hangszerén az egyik legkeresettebb zenész egész Európában. Hakan Güngör pedig virtuóz módon kanunozik, ez a lapos citera szintén alaphangszer a török és arab zenében. Ergüner a klasszikus tradíció szerint tanult játszani a neyen (eleve négy generációra visszanyúló szúfi zenészcsaládba született), és egész életében a klasszikus oszmán zene gyökereit kutatja, annak újjáélesztésén fáradozik, úgy is mint zenetudós és egyetemi tanár. Hetvenes évektől megjelenő lemezein hol a kerengő dervisek szakrális zenéjét játssza, hol az oszmán zene megannyi árnyalatát, de fontos szerepe volt a Krisztus utolsó megkísértése című film Peter Gabriel által szerzett zenéjében is, sőt Nusrat Fateh Ali Khantól Jean Michel Jarre-ig széles skálán működik együtt másokkal. A szúfi zenét 13. századi szúfi költők, Yunus Emre, Djelal-Ad-Din Rumi és Muin Ad Din Chisti alapozták meg, Ergüner nekik dedikálja második budapesti koncertjét. Trióját pedig a Sama elnevezésű ceremónia inspirálta, amely a zenén és a költészeten keresztül szólítja meg az Istenit. Ahogyan Kudsi Ergüner zenéje általában is.

  A koncertet 18:30-tól Kudsi Ergüner előadása előzi meg, amely koncertjeggyel ingyenesen látogatható.

  Kinek Ajánljuk? A szakrális zenére fogékonyaknak; a tradicionális zene rajongóinak; a szúfi kultúra iránt érdeklődőknek.

  Forrás: magyarzenehaza.com

  Kép forrása: magyarzenehaza.com

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here