BUDAPEST TÖRTÉNETÉT MUTATJÁK BE GÜL BABA TÜRBÉJÉBEN

  Kultúrák és korok Budán címmel nyitott új időszaki kiállítást a Gül Baba Kulturális Központ és Kiállítóhely. A Budapest Történeti Múzeum közreműködésével összeállított tárlat március végéig ingyenesen látogatható.A Budapestről szóló helytörténeti tárlat interaktív eszközök és egy-egy jellegzetes tárgy segítségével mutatja be a város és környéke honfoglalás- és középkori történetét, a török hódítás és Buda visszafoglalásának korszakát, Buda és Pest egyesítését, illetve a Kádár-kort is.

  – A kiállítás anyaga kitér Budapest modern nagyvárossá válásának időszakára, és a két világháború közötti, valamint a II. világháború utáni korszakot is érinti – mondta el Szalai István, a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány vezérigazgatója a kiállítás megnyitóján.

  Láng Orsolya, a Budapesti Történeti múzeum régészeti főigazgató-helyettese szerint a kiállított tárgyak szimbolikusan jellemeznek egy-egy adott időszakot Budapest történetéből.

  A Kultúrák és korok Budán című tárlatot Kassai Hajnal, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) múzeumi főosztályvezetője nyitotta meg. Hangsúlyozta: Gül Baba türbéje maga is részese és tanúja volt a magyar főváros gazdag, sokszor viharos történelmének. A nemrég felújított épületegyüttes egyszerre emlékeztet az oszmán hódításra, és szimbolizálja a kultúrák közötti párbeszédet.

  Forrás: www.lokal.hu


  hun_1ado

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here