ÁSIK-HAGYOMÁNYOK ANATÓLIÁBAN – BESZÉLGETÉS ÉS REGÉNYBEMUTATÓ

  Szívesen látunk minden érdeklődőt a Magyar―Török Baráti Társaság közhasznú egyesület következő nyilvános, ingyenes rendezvényén, amelynek témája az ásik-hagyományok a mai Törökországban.
  A témáról Schmidt Szonja Emese frissen megjelent fordítása, a Kemal Varol törökországi kurd író által jegyzett Énekmondók ünnepe című regény, valamint Âşık Veysel halálának ötvenedik évfordulója kapcsán Tasnádi Edit beszélget a fiatal turkológus-műfordítóval.
  Időpont: 2023. március 21, kedd 17:30 óra
  Helyszín: Budapest, VI.. ker, Bajza u. 54.
  Serkan Gönültaş /www.pexels.com
  Az ásik-, azaz hangszeres énekmondó hagyomány már az iszlámmal való találkozást megelőzően fontos szerepet töltött be a török népek életében: az énekmondó egyúttal sámán is volt, közvetítő ég és föld között. Napjainkban – ahogy a törökség által lakott területeken szinte mindenhol – Anatóliában is tovább él ez a népköltészet és műköltészet határmezsgyéjén elhelyezkedő, rendkívül gazdag, a magyar énekmondó és regös hagyományokkal is rokonítható szellemi kincs: szakrális szerepüket megőrizve az ásikok és hangszerük, a szaz az álevi közösségek és a törökországi népi vallásosság alappillérét képezik.
  Az eseményen a Napkút Kiadó biztosítja a regény kedvezményes megvásárlásának lehetőségét.

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here