Erdogan Magyarországon: ez csak a kezdet – kiderült, miért érkezik Budapestre a török elnök

Kép forrása: youtube

Több szempontból is rendkívüli fontosságú látogatást tesz a török elnök Budapesten. A magyarországi vizit lesz a nyitánya Erdogan világ körüli diplomáciai missziójának. A török államfő érkezésében meghatározó szerepet játszhat, hogy Orbán Viktor nyíltan és határozottan támogatta őt a tavaszi török választásokon.

Kiállunk Magyarország mellett – ez lehet a mondanivalója a török sajtó szerint Recep Tayyip Erdogan augusztus 20-i budapesti látogatásának. Ahogy fogalmaznak, a török elnök ezt az üzenetet adja majd át Orbán Viktor kormányfőnek. Azt is valószínűsítik, hogy a török elnök részt vesz az augusztus 20-i magyar állami ünnepségen.

A magyar nyilvánosságban a török elnök érkezésének jelentőségéről elszórtan jelentek meg információk, ellenben a török média részletesen foglalkozik az eseménnyel. Ezekből az anyagokból lehet tudni, hogy Erdogan egynapos látogatásra érkezik, és még augusztus 20-án távozik is Magyarországról. Sok helyen megjelent az is, hogy a török elnök érkezése fontos gesztus Magyarország felé. Ugyancsak a török cikkekből rajzolódik ki az is, hogy a magyarországi vizit csak a kezdete egy nagy horderejű, fajsúlyos diplomáciai körútnak, amelyen a török elnök a világ vezetőivel égető globális problémák megoldásáról tárgyal.

Erdogan a magyar útját követően augusztus végén Putyin orosz elnököt fogadja Törökországban. Kettejük találkozóját a török (részben az Erdogan-párti) sajtó történelmi jelentőségűként írja le, amely áttörést hozhat a gabonaválságban. Ahogy arról a Világgazdaság is sokat írt, az Ukrajnában zajló orosz invázió a világ élelmezését is fenyegeti, mert a gabonaellátásban kiemelt szerepet játszó ukrán piacokról nehezen jut ki a termény. Ez rendeződhet Erdogan közvetítésével: őt tartják egyedüliként alkalmasnak arra, hogy tető alá hozzon egy megállapodást Oroszországgal.

Folytatás

Forrás: www.vg.hu