Élt egyszer egy dédmama, nagymama, anyuka, kislány: történetek róluk… nekünk

Egy rendkívüli kezdeményezés indult útjára Törökországban. Mondhatjuk, hogy nagyon egyszerű dolog, amiről szól: született egy nő valahol, élte ilyen-olyan életét, férjhez ment, gyereket szült, majd unokái lettek. Ám a történetek nem is olyan egyszerűek, hiszen minden mesélő megjárta a saját poklát és mennyországát. Minden elbeszélés róluk szól, nekünk szól.

Az oldal neve, ahol mindezt olvashatja: Onlyherstory, lefordítva annyit tesz: csak az ő története. Vigyázat! Függőséget okoz.

Először az Instagramon (@onlyherstory) indult a közzététel, majd a Facebookon, de mostanra már weboldalon is olvashatjuk a röviden így jellemzett nők életrajzát: „sıradan kadınlar” – azaz egyszerű nők a sorból.

Ha elkezdjük olvasni a históriájukat, nem tudjuk abbahagyni, újabb-újabb történetbe kezdünk bele. Minden esetben megtaláljuk a képek alatt törökül és angolul, továbbá sokszor – attól függően, hogy milyen népcsoport tagja meséli – kurd vagy láz nyelven is.

A nők valóban csak egyszerű lányok-asszonyok, de történetük alapján kirajzolódik a 19–20. századi Törökország szociális- és gazdasági térképe. Hol született, milyen gyerekkora volt, mikor adták férjhez, hová költözött, hány gyermeke született, hány élte túl a csecsemőkort, hogyan özvegyült meg és ment férjhez ismét, tanulhatott vagy sem és így tovább.

Az oldal szerkesztői igazán kiváló munkát végeznek: kutatnak, írnak, fényképet szerkesztenek. Hárman vannak: egy történész, egy irodalmár és egy archeológus.

Dr. Duygu Atlas a tel-avivi egyetem történész karán doktorált, az 1923–1990. közötti években élt törökországi zsidóság életéről készített kutatómunkájával. Jelenleg amellett, hogy továbbra is kutató munkát végez, fényképez és első regényét írja.

Derya Atlas az isztambuli Bilgi Egyetem összehasonlító irodalomtudomány szakán diplomázott. Tanulmányainak egy részét Németországban végezte. Jelenleg Londonban él és egy Innovate UK elnevezésű projekt vezetője. Saját blogot vezet, ahol könyvekről és utazásokról ír, hiszen fő érdeklődési területe az írás és az irodalom.

Mesut Alp az izmiri Ege Egyetemen diplomázott, fő kutatási területe archeológusként az ősi Ázsia, Mezopotámia és Anatólia. Több évig dolgozott a mardini múzeumban. Jelenleg Párizsban él és YouTube csatornáján archeológiai érdekességeket oszt meg, Instagram oldalán pedig a saját maga készítette fotókat.

Az Onlyherstory weblap tartalmaz egy frissülő térképet is, ahol elhelyezik földrajzilag, születési- vagy lakóhelyük szerint a hölgyeket. Ebből is látjuk, mekkora utazást tehetünk a térben is.

Néha olyan érzésem volt, mintha egy regényt olvasnék, mert ilyen életek csak a regényekben vannak. Egy fényképezést oktató egyetemi tanárismerősöm még azt is hozzátette: mindegyik mese ugyanakkor a fotótörténelem része is.

Miért írunk még a kezdeményezésről azon kívül, hogy Önök is elmerülhessenek a történetekben?

Olvasóink között számtalan olyan van, akinek női családtagja Törökországban született, ám Magyarországra került, vagy éppen fordítva.

Bizonyára az Önök dédijének, nagymamájának, anyukájának ugyanilyen érdekes a története. Bátran jelentkezzenek nálunk vagy az oldal szerkesztőinél, hogy minél többen megismerkedhessenek vele!

Az oldal készítői kérik, hogy adják meg az összes információt, amit tudnak róla – ha már nem él, hogy saját maga elmondhassa – kiemelten azt, hogy hol született, hogyan és merre nőtt fel, kik voltak az élete főszereplői, milyen esemény változtatta meg jelentősen az életüket, hol él most, vagy hol és miért hunyt el.

Kíváncsian várjuk a magyar–török történeteket!

Erdem Éva – Türkinfo