Elragadó könyv készült Schmöltz Margit közreműködésével Budapest születésének 150. évfordulójára

Borító, illetve történelmi regény kategóriában is egyaránt díjat nyert a Buda & Pest – egy város zivataros századaiból című kötet az Év Könyve 2023 elnevezésű irodalmi díj közönségszavazásán. A könyvről Schmöltz Margit esztergomi íróval, társszerzővel beszélgettünk.

ABuda & Pest – egy város zivataros századaiból című kötet megszületése a Történelmiregény-írók Társaságának lelkesedéséhez köthető. Kapa Mátyás, a társaság elnöke vetette fel az ötletet, hogy az évente megjelenő, szinte szokásosnak mondható, közös novelláskötet helyett 2023-ban egy közös regényt írjanak.

Ennek a társaságnak a tagjai nem csupán kollégák, de barátok is egyben, igazi összetartó közösségként működnek együtt. Így érthető az is, hogy a szakmai féltékenység helyett az egészséges rivalizálás jellemezte a közös munkájukat.

lira.hu

Schmöltz Margint elmondta, hogy már a legelején közösen határozták meg a legfontosabbakat: a főváros születésének 150. évfordulójára olyan regényt szerettek volna megalkotni, amely mind megjelenésében, mind tartalmában, színvonalában méltó az ünnephez. Végül tizenhat író vállalta, hogy egy-egy résszel hozzájárul a történethez, melyben két család, a Farkasok és Révészek évszázadokon átívelő történetét ismerheti meg az olvasó.

A történetszálak könnyebb vezetése érdekében még egy plusz rejtély, egy titokzatos kulcs is végigvonul a több mint 800 évet bemutató történetben, ami egy újabb élményt nyújthat azoknak, akik kezükbe forgatják a művet. Az esztergomi régióból egyébként három író is csatlakozott a közös küldetéshez: Schmöltz Margit mellett a szintén esztergomi Soós Tibor és a dorogi Cselenyák Imre is szerepet vállalt a kötetben.

Felmerül a kérdés, hogy mi alapján vállalták a szerzők e nemes feladatot? Schmöltz Margit elárulta, hogy a felkérés inkább ötletfelvetés volt elnökük részéről, aki kezdettől hitt a kötet megvalósíthatóságában. Ugyan a Történelmiregény-írók Társaságának bármely tagja jelentkezhetett a feladatra, de természetesen nem volt mindenkinek kedve, illetve ideje csatlakozni a kezdeményezéshez.

– Többen voltak, még a későbbi alkotók között is, akik szkeptikusan álltak a feladathoz. Valójában mindannyiunkban bujkált a kétség, egyáltalán lehetséges-e tizenhat szerzővel egységes, kalandos regényt létrehozni – idézte fel.


Schmöltz Margit nagy megtiszteltetésként élte meg, hogy társszerzője lehet a díjnyertes kötetnek, hiszen ismert, népszerű kollégák mellett szerepelhet a neve. Másrészt kihívásként tekintett a feladatra, hiszen a nagy közös munka színvonalát mindenképpen csak emelni szerette volna.

– A török kor bemutatására azért vállalkoztam, mert szerettem volna megmutatni, mennyire más hangulatot tud adni egy városnak, ha másképpen gondolkodó emberek lakják. A vallás, a szokások, a kultúra mind-mind városformáló elemek is egyben – jelentette ki.

További részletek