Elképesztő ajánlatot tett az Egyesült Államok Törökországnak: még az F-35-ös programba is visszakerülhetett volna

Kép forrása: www.pxfuel.com

Mevlut Cavusoglu török külügyminiszter kijelentette, hogy Ankara elutasította az Oroszországban gyártott Sz-400-as légvédelmi rendszerek Ukrajnába történő szállítását – számolt be róla a defence-blog.com.

Cavusoglu török külügyminiszter a Habertürknek adott interjújában elmondta, hogy az Egyesült Államok olyan kéréssel fordult Ankarához, hogy küldjön orosz gyártmányú Sz-400-as légvédelmi rendszereket Ukrajnába, de Törökország ezt elutasította.

A helyi média arról számolt be, hogy a Pentagon hosszasan tárgyalt Ankarával az Sz-400-asok Kijevbe küldéséről, cserébe pedig azt ajánlotta fel, hogy Törökország ismét csatlakozhat az ötödik generációs F-35-ös vadászrepülőgép-programhoz.

Törökország eredetileg 2017-ben vásárolta az első Sz-400-asokat Oroszországtól. Az oroszokkal kötött üzlet következtében az akkori Donald Trump vezette amerikai adminisztráció kizárta Ankarát az F-35-ös programból, később pedig szankciókkal sújtotta az ország védelmi ipari szervezetét és annak vezetőit.

Az Egyesült Államok a kizárást azzal indokolta, hogy az orosz gyártmányú légvédelmi rendszer veszélyeztette a lopakodó vadászgépeket érintő titkos információkat.

Forrás: www.portfolio.hu