Elif Shafak legújabb regénye a BookTrib.com 10-es listáján

A regények fontos helyet foglalnak el a könyvek világában. A mesterművek között vannak romantikus, tudományos fantasztikus, háborús, önéletrajzi és humoros alkotások is.

A BookTrib.com nevű internetes portál azért jött létre, hogy összehozza az olvasókat és az írókat. A honlapon különböző művekről olvashatók rövid összefoglalók, amelyek alapján az olvasók eldönthetik, hogy melyik művet szeretnék elolvasni.

A BookTrib.com most összeállított egy 10-es toplistát, hogy szerintük melyek azok, amelyeket mindenképpen érdemes elolvasni. A könyvek között helyet kapott Sam Shepard vagy Nora Roberts regénye mellett Elif Shafak legújabb alkotása is.

Elif Shafak török írónő 1971. október 25-én született Strasbourgban. Angol és török nyelven írt könyveit több mint harminc nyelvre fordították le. Számos díjban és nemzetközi elismerésben részesült. Tanított isztambuli és amerikai egyetemeken, előadásai főleg a török történelemmel, a nők és az irodalom kapcsolatával foglalkoznak. Török lapokban publikál és több európai újság munkájában is közreműködik.

Legújabb regénye az Éva három lánya (Havva’nin üç kizi) Törökországban 2016 nyarán, az Egyesült Királyságban 2016 végén, míg Magyarországon néhány héttel ezelőtt jelent meg. Annak, aki még nem ismeri Elif Shafak briliáns írói tehetségét, ez a könyv kitűnő választás lehet, hogy közelebb kerüljön munkásságához.

A történet Isztambulban játszódik. Főszereplője Peri, aki házas, gyönyörű és gazdag. Egy partira menet megpróbálják ellopni retiküljét. Amikor megpróbálja visszaszerezni, egy fénykép hullik a földre, amelyen egy professzor látható három fiatal nő társaságában – egy emlék Peri múltjából, amit szeretne elfelejteni. A vacsorán jól érezhetők a kelet és a nyugat, a szegények és a gazdagok közötti, valamint a vallási hovatartozás miatti feszültségek. Amikor terrortámadás történik a városban, Periben felelevenednek a régi emlékek, amelyek miatt Oxfordba költözött. Ott ismerkedett meg egy iráni és egy egyiptomi-amerikai lánnyal. A feminizmusról és az iszlámról alkotott véleményük ellentétben állt azzal, ahogy tanáruk tanított az egyetemen.

Forrás: booktrib.com

Kollár Kata – Türkinfo