Életmód Budapest Így nézhetett ki „Budapest” a török hódoltság idején

Kép forrása: player.hu

Milyen volt a Kálvin tér Kálvin, és pláne a 4-es metró előtt, amikor még az Oszmán Birodalom szekerei jártak ott? És a Váci utca, amikor a törökök még nem gyrost árulni jöttek?

Ha nehezedre esik elképzelni az életet a történelmi időkben, vagy egyszerűen csak érdekel Budapest múltja, akkor itt a te videód: a Történelmi Animációs Egyesület összeállította, milyen lehetett a főváros, mielőtt főváros lett volna.

Egy teljesen más világot látunk, még a városfallal körülvett területen belül is kertek, mocsarak, így-úgy megművelt terület helyezkedik el, a későbbi Budapestet csak a budai Vár és a Budai-hegység domborzata jelenti.

Éppen ezért meglehetősen furcsa konkrét helyszínek – mint például a Kálvin tér vagy a Váci utca – megidézése, elvégre mai szemmel ezek éppen olyan falusias területek voltak, mint bármi más a váron kívül.

A korabeli történelmi ismeretek alapján viszonylag pontosan el lehet képzelni egy adott kort egy adott helyszínen, mégha ritka is a hasonlóan részletes vizuális megjelenítése. A Corvina könyvkiadó Hétköznapi élet sorozatában például megjelent a Hétköznapi élet Mátyás király korában c. könyv, ami önmagában is rengeteg információt hordoz Luxemburgi Zsigmond uralkodó korából, az első török betörések idejéről.

Forrás és videó: player.hu